Реєстр боржників за аліментами: що треба знати про своїх колишніх

Читать на русском
Якщо жінка виявила свого колишнього чоловіка в реєстрі боржників по несплаті аліментів, їй варто звернутися до виконавчої служби, де повинні знати, чи випустять його за кордон, чи дозволять водити машину або полювати.
Днепр Час

Після того, як Міністерство юстиції відкрило онлайн-реєстр осіб, які систематично не сплачують аліментів, багато мам вирішили з'ясувати, що треба зробити, щоб їх колишні чоловіки теж потрапили до переліку боржників або ж нарешті розплатилися зі своєю дитиною. До реєстру заносяться всі, хто має заборгованість виплат за 3 місяці. В системі вже понад 75 тисяч записів.

Крім того, днями вступив в силу закон щодо посилення відповідальності тих, хто систематично ухиляється від сплати аліментів. Тепер всі, хто не виплачував гроші своїй дитині більше 6 місяців, до моменту повного погашення боргу будуть тимчасово позбавлені права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю і полювати, а також вирішувати, чи має право його дитина залишати територію країни з одним із батьків.

Також для неплатників передбачено новий вид відповідальності – суспільно корисні роботи, оплата за які піде на погашення боргу перед дитиною.

Куди звертатися жінці, якщо вона виявила колишнього чоловіка в реєстрі боржників по аліментах, де можна уточнити суму боргу, хто підтвердить, що боржника не випустять за кордон і як змусити платити чоловіка, який приховує свої справжні доходи «Слово і Діло» розпитало київського адвоката Марину Лебедєву.

«Офіційно аліменти нараховуються тим особам, щодо яких є рішення суду. Якщо при розлученні пара між собою домовилася про суму виплат, але чоловік перестав платити, тоді, жінці треба звертатися до суду й на підставі його рішення отримувати виплати. Тобто, до реєстру боржників можуть потрапити тільки ті особи, щодо яких є рішення суду», - пояснила Марина Лебедєва.

За словами юриста, якщо чоловік виплачував аліменти і виявився в реєстрі боржників, то в нього накопичилася сума заборгованості за шість місяців. Наприклад, людина не платила аліменти два місяці, потім платила два, потім знову не платила ще два місяці. І так кілька разів. Сумарний борг по аліментах вважається боргом за ті місяці, коли людина не платила. І до неї вже можуть застосовувати санкції.

Виявивши свого колишнього чоловіка в реєстрі боржників, жінка може дізнатися суму його заборгованості, звернувшись до виконавчої служби.

«У новому законодавстві є норми, що дозволяють при призначенні аліментів пред'явити суду, докази того, що безробітний чоловік насправді приховує реальні доходи. Наприклад, регулярно відпочиває за кордоном, їздить на дорогій іномарці, купує нове житло. Жінці доведеться зібрати максимальну кількість доказів. Це можуть бути фотографії з соцмереж, або інформація з сайту ProZorro про його фірму або ФОП, яка свідчить про фінансове благополуччя чоловіка. Суд може запросити в ДФС інформацію про доходи відповідача. Якщо жінка знає, в якому банку у нього депозити або інші рахунки, то також може попросити суд, дати запит в цей банк», - розповіла юрист.

Більш ніж 80 тисяч українців не платять аліментиДо реєстру неплатників аліментів потрапили більш ніж 80 тисяч українців. Більшість боржників – чоловіки, народжені у 1970-х-на початку 80-х років.

До речі, якщо суд призначив мінімальну суму аліментів, а жінці стало відомо, що насправді доходи колишнього чоловіка вище, вона може звернутися до суду для перерахунку аліментів.

Новий закон передбачає, що тепер для призначення аліментів буде враховуватися не тільки фактична зарплата, але і наявність рухомого, нерухомого майна і депозитів. Крім того, тепер враховуються і покупки, які перевищують десять мінімальних зарплат (37 тисяч 230 гривень).

«Найчастіше, зібрати докази для суду буває дуже складно. Навіть якщо жінка знає назву фірми, яка належить чоловікові, але його прізвища немає серед засновників, акціонерів, керівництва або в списку одержувачів інвестиційного прибутку та дивідендів, тоді ця фірма не може бути врахована при розрахунку розміру аліментів. Що стосується банківських рахунків, то до уваги приймаються лише рахунки (і депозитні, і поточні) звичайної фізичної особи. А ось обіг коштів по рахунках фізичної особи-підприємця не розглядається. Але якщо чоловік робив дорогі покупки, то, це виявить його приховані доходи», - пояснила адвокат.

Виконавець, видаючи постанову про заборону на виїзд за кордон або на водіння автомобіля, відсилає його всім зацікавленим сторонам: і стягувачу, і боржнику. Якщо ви не отримали такої інформації – всі питання до виконавця.

За словами Марини Лебедєвої, людина, що потрапила до реєстру боржників по виплаті аліментів, може опротестувати в суді постанову виконавця, про ту ж заборону на виїзд за кордон. Якщо чоловік став менше заробляти, він може подати до суду про зменшення розмірів аліментів.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що 7 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла в другому читанні в цілому законопроект №7277 про внесення змін до законодавчих актів з приводу посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів.

4 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: