Журналісти з'ясували причину звільнення Ложкіна

Читать на русском
Петро Порошенко виключив екс-керівника Адміністрації президента Бориса Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради після того, як телеканал подав запит щодо розслідування щодо продажу United Media Holdings.

Телеканал Al Jazeera стверджує, що президент Петро Порошенко виключив екс-керівника Адміністрації президента Бориса Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради після того, як телеканал подав запит щодо розслідування щодо продажу United Media Holdings.

Про це Al Jazeera повідомляє в своєму розслідуванні, пише «Слово і Діло».

Чи загрожує країні дефолт без кредитів МВФ?Міністр соцполітики заявив, що Україна може опинитися на межі дефолту без коштів МВФ. Чи є така загроза для економіки, міркували експерти.

Відзначається, що Порошенко звільнив Ложкіна через кілька годин після того, як журналісти телеканалу сконтактувати з ними із розслідування про отримання обома десятків мільйонів доларів від угоди при продажу UMH бізнесменові Сергію Курченку в 2013 році.

Телеканал повідомляє, що австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, яка стала частиною угоди, і, за підозрою, могла бути відмиванням грошей.

«Але згодом вони припинили розслідування, заявивши, що не знайшли ніяких доказів того, що гроші були «брудними», зокрема тому, що вони не отримали ніякої інформації від своїх українських колег», - повідомляє Al Jazeera.

Журналісти відзначають, що отриманий ними документ, нібито показує, що заплачені гроші надійшли з позики, забезпеченї Курченком вкраденими активами.

Телеканал повідомляє, що минулого місяця опублікував розслідування, в якому нібито підтверджується існування кредиту в розмірі 160 млн. доларів США, отриманого Курченком для придбання UMH.

«Курченко виділив 50 млн. доларів США в якості забезпечення для цього кредиту. Крім того, секретний український судовий вирок, опублікований в січні Al Jazeera, вказує на те, що гроші зберігалися в трьох кіпрських компаніях, що входили до складу величезної кримінальної організації, спрямованої на розкрадання і відмивання 1,5 мільярда доларів колишнім урядом Януковича», - йдеться в розслідуванні.

«Це означає, що майже третина грошей, отриманих Ложкіним і його інвесторами від продажу, була отримана шахрайським шляхом і має незаконне походження», - додали журналісти.

Автори розслідування уточнюють, що це не означає, що продавці знали про сумнівну заставу для кредиту, отриману Курченком, але тоді вони повинні розповісти, чи було на той час здійснено належну перевірку угоди.

«Аналіз документів із реєстру компаній також показує, що президент Петро Порошенко був акціонером в день продажу, тобто він отримав вигоду від цієї угоди. Цей факт він раніше постійно заперечував», - повідомляється в публікації.

«Аналіз установчих документів кіпрських компаній, зроблений Al Jazeera, показує, що в день продажу він (Порошенко - ред.) все ще володів своїми акціями через компанію на Британських Віргінських Островах», - повідомляють розслідувачі.

«Отже, якщо він не вийшов наперед з компанії на Британських Віргінських, то в момент продажу Порошенко отримав 15 мільйонів доларів США, потроївши свої початкові інвестиції», - роблять висновок у Al Jazeera.

Раніше в ЄБРР спрогнозували реформи в УКраїні на 2018 рік.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: