Яку відмазку придумають, щоб загальмувати виборчу реформу

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

По-перше, потрібно враховувати, що виборча кампанія вже практично стартувала. По-друге, вельми сумнівно, що виборча реформа буде ухвалена.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи перспективи виборчої реформи.

«Скоріш за все, ми почуємо відмазку на кшталт того, що залишилося дуже мало часу. Навіть якщо й будуть ухвалені зміни, діятимуть вони будуть набагато пізніше. Коли голосували, то були протести під Радою й більшість парламентських фракцій, провладні в тому числі, навіть не думали, не хотіли й не збиралися голосувати за цей законопроект. Але чи зможуть у подальшому запустити процес? Навряд чи», – зазначив Петренко.

Він підкреслив, що система дуже складна, але вона відкатана й показала себе на практиці.

«Крім того, відразу постане питання мажоритарників, які не хочуть віддавати свої підгодовані округи. Ба більше, в деяких округах уже чітко готуються команди під конкретних мажоритарних кандидатів. Особливо це стосується прикордонних областей і тих, де є певний інтерес», – уточнив політолог.

На його думку, це говорить про те, що в політикумі питання електоральної реформи не особливо обговорюється й особливо ніхто на це не дивиться, а вже йде кампанія під конкретних мажоритарників.

«Якщо вона й буде ухвалена, то через якийсь час, з аргументацією, що система складна, потрібно провести роз'яснювальну роботу. А потім ще й відправити на розгляд Венеційської комісії. Відмазки будуть приблизно такими. Поки в політикуму волі до ухвалення реформи, а тим більше її імплементації, немає», – додав Петренко.

При цьому, за його словами, питання підкупу все одно залишається актуальним.

«Ідея з відкритими списками має право на життя, але вона не вирішує питання підкупу. Підкупом може займатися партія, а не лише мажоритарник», – наголосив експерт.

На його переконання, це питання культури самих політиків, виборців, а також кримінальної чи адміністративної відповідальності.

«Потрібно шукати механізм, який контролюватиме ці процеси. сьогодні відбувається розвал судової системи, до того ж іде створення окружних судів. Це все безлад, який веде до того, що до виборів просто фізично вони не зможуть розглядати ту кількість скарг, які можуть бути. Отже, не зможуть припиняти порушення, які можуть бути під час виборчої кампанії», – пояснив фахівець.

Експерт не виключив, що частково це роблять свідомо.

«З огляду на те, що немає єдиної політсили навіть при владі, яка могла б претендувати на більшість і спокійно вести білу кампанію, невеликі процентні відмінності між різними силами говорять про те, що боротьба буде жорсткою й у хід ітиме адмінресурс, а також усі ті механізми, які ми з року в рік бачимо на виборах», – резюмував Ігор Петренко.

Як відомо, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну систему з відкритими списками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: