Нове ім'я для Македонії. Дискусії в Скоп'є

Читать на русском
Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО.

Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО.

Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв, передає Reuters, пише «Слово і Діло».

Греки категорично проти назви «Македонія» – опитуванняБільшість греків виступають проти того, щоб термін «Македонія» розглядався в якості варіанту вирішення багаторічної суперечки між Грецією і Колишньою Югославською Республікою Македонією.

«Я хотів би, щоб переговори (з Грецією – ред.) досягли успіху ... ми готові до географічного уточнення в назві», – сказав він журналістам у Скоп'є.

Як відомо, Заєв обіцяв минулого місяця в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі якомога швидше врегулювати спір.

Прем'єр також повідомив, що аеропорт, який зараз названий на честь Олександра Македонського, буде перейменований на «Міжнародний аеропорт Скоп'є», а шосе отримає назву «Дружба».

«Сьогоднішнім рішенням ми підтверджуємо наш крок на шляху до розбудови дружби й довіри з Грецією», – сказав він.

Раніше повідомлялося про п'ять варіантів нової назви колишньої югославської республіки: Республіка Нова Македонія, Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Як відомо, Греція вважає, що Македонія «вкрала» назву в однієї з північних грецьких провінцій, і тому блокує діалог про вступ країни до НАТО та ЄС.

Суперечка триває з 1991 року – часу здобуття незалежності Македонією, яка до того мала назву Соціалістична Республіка Македонія, що не викликало опору з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: