Freedom House розповіла про демократію в Україні

Читать на русском
Неурядова організація Freedom House оприлюднила рейтинг Свобода у світі-2018, в якому Україна потрапила до розділу частково вільних країн, а окупований Росією Крим – невільних.

Неурядова організація Freedom House оприлюднила рейтинг «Свобода у світі-2018», в якому Україна потрапила до розділу «частково вільних країн», а окупований Росією Крим – «невільних».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посилання на «Інтерфакс-Україна».

За даними рейтингу, оприлюдненого на сайті організації, в рейтингу «Свобода у світі» 2018 року в Німеччині, рейтинг України за двома критеріями (рівень політичних прав і громадянської свободи) становив 3 бали (за обома критеріями) з можливих 7, таким чином, країна залишилася в категорії частково вільних. За 100-бальною системою України набрала 62 пункти (що більше, то вільніша країна).

Захоплений Росією Крим отримав 7 балів за рівнем політичних прав і 6 балів – за рівнем громадянської свободи, був визнаний невільним. За 100-бальною системою Крим набрав 9 пунктів.

«Україна все ще оговтується від безладу, пов'язаного з позбавленням президентської влади Віктора Януковича в 2014 році, а також кризи, яка почалася через російську окупацію Криму та воєнну підтримку сепаратистів на Донбасі в східній Україні. Нездатність влади розслідувати широкомасштабну корупцію на керівних посадах підірвала рівень підтримки уряду серед населення й вплинула на спроби проведення реформ. У сфері цивільних свобод політичний тиск і напади на журналістів загрожують свободі преси», – така характеристика України у звіті.

«Закони 16 січня»: які норми діють в Україні сьогодніДиктаторські закони 16 січня були ухвалені вже чотири роки тому. Незважаючи на те, що їх скасували буквально через два тижні після ухвалення, багато норм сьогодні діють в Україні.

Freedom House зазначає, що уряду вдалося досягти прогресу в низці реформ, зокрема охорони здоров'я, освіти, децентралізації.

Разом із тим в організації вказали на те, що корупція все ще є серйозною проблемою в Україні, а боротьба з нею припинена.

«Оскільки незалежне Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зіткнулося з політичним втручанням, а голова ключового парламентського комітету з боротьби з корупцією (Єгор Соболєв – ред.) був звільнений», – підкреслили у Freedom House.

Крім того, в організації додали, що журналісти в Україні стикаються з політичним втручанням, а також насильством і переслідуваннями.

«Влада досі цензурує деякі російські джерела новин і забороняє окремим російським журналістам в'їжджати до країни в 2017 році», – розповіли в організації.

Нагадаємо, минулого року Freedom House знову визнав Україну частково вільною.

Також у Freedom House заявляли, що свобода преси в Криму перебуває на рівні Північної Кореї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: