Головред «Страни» Гужва попросив політичного притулку в Австрії: реакція соцмереж

Читать на русском

Головний редактор Страна.юа Ігор Гужва попросив політичного притулку в Австрії. Що про це думають українці – в матеріалі Слова і Діла.
Ігор Гужва

Вчора стало відомо, що головний редактор інтернет-видання «Страна.ua» Ігор Гужва виїхав до Австрії й попросив там політичного притулку.

Нагадаємо, Гужву підозрюють у вимаганні 10 тисяч доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на чинного політика. «Підкреслимо, що Ігор Гужва виїхав до Австрії після того, як у нього закінчився термін запобіжного заходу, визначеного судом, і він отримав законне право залишити Україну», – повідомили в редакції видання.

Сам Гужва заявив, що йому надходили погрози, в тому числі погрози фізичної розправи. За його словами, надії на справедливий суд в Україні у нього немає, й він побоюється, що його посадять у в'язницю.

«Слово і Діло» зібрало, що думають у соціальних мережах з приводу від'їзду головного редактора «Страни» з України.

Адвокат Гужви Андрій Портнов заявив, що зібраний пакет документів, які доводять фальсифікацію його кримінальних справ, а влада Австрії видала документ, який констатує легальне перебування журналіста в країні й приступила до розгляду матеріалів.

«Тепер від себе. Всі кримінальні справи щодо Ігоря Гужви можна зібрати й з'їсти за обідом. Ви знову програли. У жодній із цих справ ніколи не буде вироку, його не видадуть українським правоохоронцям і не обмежать волю. Він продовжить займатися журналістською діяльністю в безпечній і демократичній європейській країні», – додав він.

«Тобто, ви зрозуміли їхню логіку? Відповідальність перед законом за шантаж і вимагання в Ігоря Гужви та його «невідомої і неосяжної країни» – політичне переслідування. До уваги аферистів! Учіться», – написав політичний аналітик Павло Нусс.

«Головний редактор strana.ua Ігор Гужва виїхав до Австрії, де попросив політичного притулку! Всіх неугодних просто «видавлюють» з України», – вважає Олександр Щерба.

Політолог Тарас Березовець вважає, що в Гужви є достатні шанси отримати притулок в Австрії. За його словами, в цьому журналісту допоможуть юристи з оточення екс-президента Віктора Януковича та бізнесмена Дмитра Фірташа. «Австрія давно стала зручним хабом для всіх любителів «русского мира». Любити Росію легше з віденської кондитерської, ніж із воронезької булочної», – додав він.

«Ігор Гужва в безпеці. «Страна.юа» продовжує роботу. Я дуже рада! Спасибі, Андрію Портнову й славній команді за ефективний захист. Все тільки починається! І все буде добре!», – вважає колишня міністр юстиції України Олена Лукаш.

Політичний консультант Микола Спиридонов вважає, що якщо Гужва отримає політичний притулок в Австрії, це вдарить по репутації України та її влади. «Одна з країн ЄС офіційно визнає, що в Україні відбуваються переслідування за політичними мотивами», – написав він.

«Гужва просить політичного притулку в Австрії. Логічно. З Відня боротися за «русский мир» в Україні набагато приємніше, ніж із Пермі», – написав Сергій Іванов.

«Все правильно. В Україні ж, як у казці, – що далі, то страшніше. А 2018 рік, як мені здається, буде найцікавішим», – прокоментував новину журналіст Юрій Ткачов.

Журналіст Богдан Буткевич повідомив, що Гужва нещодавно літав до Відня на півдня. За словами Буткевича, головний редактор «Страни» проводив із кимось зустріч. «Те, що Гужва втік з України, – це прекрасно. Ну, крім того, що йому місце виключно в тюрмі, й нелегко туди загнати такого досвідченого професіонала», – додав він.

Нагадаємо, 9 серпня Служба безпеки України проводила обшук в офісі інтернет-видання «Страна.ua». Крім того, співробітники СБУ прийшли з обшуком до квартир двох журналістів видання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: