Податок на прибуток у 2018 році не скасували, як обіцяла Южаніна

Читать на русском
Южаніна повідомила, що скасувати ПДВ вийде в 2019 році, а зараз для цього напрацьовується законодавча база.
РИА Новости Украина

Голова комітету Верховної Ради України з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна запевнила, що з 2018 року в Україні скасують податок на прибуток.

Таку обіцянку вона дала 26 жовтня 2016 року, заявивши, що Національна рада реформ затвердила запровадження податку на виведений капітал замість чинного податку на прибуток із 1 січня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«У перехідних положеннях до проекту Податкового кодексу має з'явитися норма про те, що Кабмін зобов'язується запровадити податок на виведений капітал замість податку на прибуток із 2018 року, і я контролюватиму цей процес», – заявила Южаніна.

3 грудня 2017 року Ніна Южаніна заявила, що пропозиції про скасування в Україні ПДВ та його заміну податком із продажів є недоцільними. Як вона зазначила в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня», скасувати ПДВ неможливо щонайменше через вимоги міжнародної торгівлі та курсу України на інтеграцію до ЄС, де ПДВ працює повсюдно.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України

Наступного місяця нардеп заявила, що вже готові проекти законів, спрямованих на протидію виведення доходів за кордон.

«Пакет законопроектів, спрямованих на протидію зменшенню податкової бази й переміщенню доходів за кордон, підготовлений. Потрібно докласти максимум зусиль, щоб в цього року ці зміни були ухвалені як закон», – написала Южаніна на своїй сторінці в Facebook.

Однак на початку 2018 року на порталі ВРУ в розділі законодавчих ініціатив Ніни Южаніної не виявилося напрацьованих нею змін до поточного Податкового кодексу або окремих законопроектів, що регулюють зазначене питання. Також Южаніна прокоментувала намір Петра Порошенка внести власні зміни до податкового законодавства, що стосуються ПДВ.

«При запровадженні податку на виведений капітал ми дозволимо підняти капіталізацію наших підприємств. Це дуже важливо, це покращує, полегшує життя бізнесу. Зараз працюємо над текстом проекту закону, тому що поки ми говоримо, в нас весь час у законодавчому полі щось змінюється. І, як усім відомо, президент озвучив рішення про те, що податок на виведений капітал буде впроваджений в Україні з 2019 року», – написала Ніна Южаніна на своїй сторінці в Facebook.

З огляду на те, що нардеп за півтора року не зареєструвала законодавчих ініціатив щодо зміни Податкового кодексу й сама підтвердила, що текст законопроекту, який дозволяє скасувати ПДВ, лише напрацьовується, а наступна можливість скасувати відповідний податок з'явиться лише в 2019 році, обіцянка отримує статус «не виконано».

До речі, це вже друге невиконане зобов'язання з календаря обіцянок, виданого «Словом і Ділом». Раніше ми писали, що в міністерствах так і не завершилася модернізація систем електронного документообігу до початку 2018 року, як обіцяв Саєнко. Запевнення Южаніної про скасування ПДВ розмістилося на лютневій сторінці нашого календаря й уже отримало статус невиконаного. Наступна, березнева, обіцянка – міністра інфраструктури Омеляна про те, що в березні 2018 року буде завершене поглиблення дна в порту «Південний».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Ніна Южаніна дала 20 обіцянок, з яких 5 виконала, а 7 – провалила.

Що наобіцяли українські політики на 2018 рікЩо українські чиновники запланували на 2018 рік. Слово і Діло зібрало основні обіцянки і вийшов календар.

Також «Слово і Діло» писало про обіцянки міністрів КМУ на 2018 рік. Як вони виконують свої обіцянки, дивіться на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: