Створення «Нацдружин»: що належить до повноважень та чи є небезпека

Читать на русском
Євген Крапивінексперт ЦППР

На папері формування законні, на практиці – виходитимуть за межі, вчиняючи незаконні дії. Відсутність ефективного контролю за ними з боку поліції – проблема, яка може нас спіткати. Це коротка формула для всієї історії з муніципальними вартами, нацдружинами та іншими ДНД на сьогодні.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав фахівець Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін, передає «Слово і Діло».

«З 2000 року існує закон «Про участь громадян в охороні громадського порядку». Це продовження старої радянської традиції добровільних народних дружин (ДНД). Основне їхнє завдання – спільні патрулювання з поліцією», – констатував спеціаліст.

Він уточнив, що законодавство не надає їм жодних додаткових повноважень.

За його словами, патрулювати вони спільно можуть, а от перевіряти документи, затримувати людей чи навіть застосовувати силу – ні.

«Національні дружини» в законі: чи мають право активісти застосовувати зброю?На думку юриста, Національні дружини мають такі самі повноваження, як Товариство захисту метеликів чи будь-які інші громадські організації.

«Винятком, як і для всіх громадян, є так зване «громадське затримання» в порядку статті 207 КПК України. Тобто затримання не уповноваженою службовою особою (поліцейським), а просто цивільною особою, до прибуття поліції. Затримав на місці скоєння злочину – викликав поліцію. Жодних непропорційних дій – покарання, самосуду тощо», – зазначив експерт.

На практиці ж «Національні дружини» та муніципальні варти до всього цього можуть вдаватися – і зброю носити, і речі перевіряти, і виходити за межі законодавства, підкреслив фахівець.

«При чому озброївшись гаслами «Наведемо порядок» та «Очистимо рідні міста від злодіїв, п’яниць та наркоманів», – додав він.

На його думку, ймовірність такого сценарію доволі висока. В цій історії основний виклик для поліції та держави загалом – контроль за такими формуваннями.

Він пояснив, що такі організації законні, але в разі порушень несуть рівну з усіма іншими відповідальність.

«Незаконне поводження зі зброєю, завдання тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі людини тощо – всі ці злочини має припиняти поліція й притягати до відповідальності. Чи впорається вона? Час покаже, але це значний для неї виклик, який уже встиг стати заполітизованим», – резюмував Євген Крапивін.

Детальніше про те, як відреагували соцмережі на марш активістів «Національних дружин», – за посиланням.

Також журналісти порталу з’ясували, чи мають право активісти застосовувати зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: