«Національні дружини» в законі: чи мають право активісти застосовувати зброю?

Читать на русском
На думку юриста, Національні дружини мають такі самі повноваження, як Товариство захисту метеликів чи будь-які інші громадські організації.
Громадське радіо

Після недільного маршу членів «Національних дружин» вулицями Києва та гучної заяви лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького про те, що активісти щодня «виходять на патрулювання вулиць міст України та борються з наркоторгівлею й алкогольним геноцидом українського народу», деякі представники цього народу відверто злякалися.

Чи мають право активісти «Національних дружин» застосовувати силу або зброю для припинення правопорушень, яким є правовий статус цих організацій та за які дії вони можуть нести відповідальність, «Слово і Діло» розпитало юриста Андрія Вігірінського.

«Активісти «Національних дружин» наділені тими ж повноваженнями, як і будь-яка фізична особа. Тому що правовий статус цих утворень – громадські організації. Іншої законодавчої форми немає. Оскільки діяльність таких дружин добровільна, то вони не можуть утворити ТОВ чи будь який суб’єкт господарвання, не направлений на отримання прибутку. В межах громадьської організації вони можуть створювати логотипи чи знаки відмінності від схожих організацій», – пояснив юрист.

За його словами, «Національні дружини» можуть отримати дозвіл на зброю, але застосовувати її виключно як фізичні особи.

«Національні дружини»: антиполіція чи політичні бойовикиУ Києві пройшов марш Національних дружин. Максим Кречетов розповів про те, що це означає й кому вигідно.

«Зважаючи на те, що вони не є спеціалізованим органом, який має право використовувати спецзасоби чи зброю, фактично кожен член організації може отримати дозвіл на носіння того ж газового пістолету, але з правом фізичної особи. Проте вони не мають права самостійно здійснювати охорону громадського порядку, приміщень чи власної безпеки фізичних осіб – це не входить у сферу діяльності громадської організації», – зауважив Вігірінський.

Патрулювати вулиці активісти можуть лише в присутності правоохоронців.

«Патрулює поліцейський. Це його робота. А учасник «Національних дружин» виходить на супровід працівника Нацполіції. Якщо під патрулюванням мати на увазі припинення правопорушення, то зрозуміло, що воно має відбуватися в супроводі працівника Нацполіції», – зазначив юрист.

«Вони не мають якогось особливого мандата чи правового статусу. Якщо йдеться про перевищення меж необхідної оборони, застосування сили, використання спецзасобів без дозволу чи будь-які інші правопорушення, то активіста-дружинника можна притягнути до кримінальної відповідальності», – сказав Вігірінський.

Отже, виходить, що в активістів «Національних дружин» не ширші повноваження, ніж у «Товариства захисту метеликів» чи будь-якої іншої громадської організації. За словами юриста, дружинники мають право затримати грабіжника, який вирвав сумочку в жінки на вулиці або припинити інше правопорушення, але за умови, що відразу ж буде викликатися наряд патрульної поліції, яка має повноваження оформляти протокол і здійснювати досудове розслідування.

«Активіст «Національної дружини» – це фізична особа, що немає ані прав, ані повноважень, щоб, наприклад, зареєструвати вашу заяву. Максимум, що вони можуть виконувати – це спостерігати та повідомляти про факти, які стали їм відомі під час патрулювання», – зазначив експерт.

«Якби статус муніципальної поліції був повною мірою легалізований, то ці люди могли б вступити до її лав. Але цього в нас поки немає. Служити в органах внутрішніх справ і бути суб’єктами корупційних діянь вони також не хочуть. До того ж у працівників Нацполіції є чітко окреслені права та обов’язки. А дружинники виходять на вулиці виключно на добровільних засадах – сьогодні хоче, а завтра вже ні», – підкреслив юрист, додавши, що на відміну від поліцейських, які проходять тестування на профпридатність та психічну адекватність, дружинників ніхто не перевірятиме.

Щодо заяв про те, що активісти боротимуться проти алко- та наркопритонів, то тут Вігірінський також досить скептично оцінює потенціал дружинників.

«Наркопритон зазвичай розташований у якомусь будинку чи квартирі. Дружинники не мають правв туди вриватися. Потрібно мати дозвіл на проникнення до квартири від її власника. Інакше вони нестимуть ту ж саму кримінальну відповідальність за порушення права власності. Щодо так званих «наливайок», де продають безакцизний сурогат, не сплачуючи податків та отримуючи готівку, то припинити їхню діяльність у законний спосіб «Національні дружини» також не зможуть. Виявляти та встановлювати факти розливу несертифікованої продукції вони можуть, після чого мають повідомити про це працівникам Нацполіції чи ДФС. Якщо ж вони спробують фізично «прикрити» наркопритон чи «наливайку», то проти них з’являтимуться карні справи», – повідомив юрист.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що в неділю в Києві відбулася присяга й марш активістів «Національних дружин». Також ми писали, що Білецький провалив обіцянку влаштувати мітинг під Адміністрацією президента з вимогою підписати закон про амністію для засуджених АТОвців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: