Нова сесія парламенту: чим займуться нардепи?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Безумовно, доведеться вирішити багато питань, які підвисали ще із сьомої сесії. Зокрема, потрібно вирішити питання з призначенням голови НБУ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи старт нової сесії ВР.

Призначення голови Нацбанку

«Президент після закінчення сесії вніс кандидатуру Смолія до НБУ. Це питання буде пріоритетним, але його закриють на початку або наприкінці лютого, оскільки вже є інформація про те, що НФ і БПП не змогли домовитися про пакетне голосування за цю кандидатуру. У НФ є бажання забезпечити своїх заступників у НБУ, натомість вони дадуть голоси за голову Нацбанку», – зазначив Якубін.

Крім того, важливо, щоб НБУ запрацював повноцінно, оскільки є три людини, що підписують меморандум з МВФ, серед яких голова НБУ, підкреслив експерт.

«У підсумку, якщо немає голови Нацбанку, складно собі уявити якісь контакти з МВФ. Виконувач обов'язків не може підписувати серйозні документи», – уточнив він.

Цікавим буде й звіт Гонтаревої, яка, ймовірно, хотіла б узагалі не брати в цьому участі, додав фахівець.

Оновлення ЦВК

За його словами, також потрібно буде вирішити питання з формуванням Рахункової палати та обрати склад ЦВК.

«Список кандидатів до ЦВК вже є – 14 осіб. Але список зовсім не репрезентативний із точки зору майбутнього парламенту. В ньому, наприклад, немає представників «Опоблоку» та «Батьківщини». Вони вносили кандидатів, але їх не включили до списку», – пояснив експерт.

Він нагадав, що в Давосі була незручна ситуація, коли президента запитали, як так вийшло, що навіть за часів Януковича ЦВК була репрезентативною щодо всіх сил у парламенті.

Список кандидатур до складу ЦВК, який є, – це фактично поділ на двох. Більшість від БПП, інші – від НФ, по одній людині від РПЛ та «Самопомочі». Дали також бонус і депутатським групам. Питання ЦВК буде одним з найактуальніших протягом цій сесії.

«При цьому є ще й спроба з боку Заходу сигналізувати владі, що вже час зробити перезавантаження ЦВК, але не в інтересах партії влади. Мають бути представники всіх політичних сил, які є в парламенті», – констатував Якубін.

Експерт наголосив, що вже з березня ЦВК має розпочати роботу.

Що обіцяє Порошенко українцям на 2018 рікСлово і Діло зафіксувало, що збирається виконати президент Петро Порошенко в 2018 році. В першу чергу він пообіцяв підвищити мінімалку і продовжувати піклуватися про армію.

«Тим більше, що на цій сесії, можливо, розглянуть і Виборчий кодекс. Говорять про початок березня, але терміни можуть перенести», – підкреслив політолог.

Реінтеграція Донбасу на паузі

На його думку, також парламенту, хоч і формально, але доведеться ще раз голосувати за законопроект про реінтеграцію Донбасу.

Він уточнив, що «Опоблок» зареєстрував постанову з приводу того, щоб нівелювати голосування за закон про реінтеграцію.

«Поки що цей законопроект у підвішеному стані, оскільки є така постанова. Потрібно буде голосувати. Цікавою буде реакція депутатів, особливо з огляду на останні події, візит Волкера, переговори із Сурковим», – пояснив Якубін.

Експерт додав, що при цьому Німеччина та Франція також взяли тайм-аут для вивчення законопроекту.

День пакетних голосувань і боротьба з корупцією

Питання з в. о., як і з низкою інших кадрових призначень, давно перезріло, констатував політолог.

Восьма сесія може запам'ятатися тим, що нардепи спробують влаштувати день пакетних голосувань за кадровий набір.

«Ідеться не лише про НБУ. Є низка комітетів, у яких немає голів. Це показник того, що в коаліції складні відносини в плані обговорення кадрових питань», – зазначив Якубін.

На його переконання, щодо реформ, то що ближче до виборів, то менше ми будемо про них чути.

«Буде спроба радше робити акцент на якихось популярних у виборців ініціативах», – припустив експерт.

Також, на його думку, в питанні боротьби з корупцією буде спроба проголосувати за законопроект про антикорупційний суд, але влада гальмуватиме ситуацію якомога довше.

«ВР має ще на цій сесії запустити процес обрання аудитора НАБУ. Минулої сесії не зібрався комітет. На цій мають запустити, але процес може тривати й два місяці. Тобто до середини весни точно. Тим більше не виключені скандали навколо цього», – резюмував Олексій Якубін.

Раніше «Слово і Діло» розібралось, які обіцянки минулого року провалили міністри.

Що обіцяє Петро Порошенко українцям на 2018 рік – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: