«Кремлівська доповідь»: які цілі у США та яким може бути фінал для Путіна

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Цей список є імплементаційним розгалуженням санкційного закону, що був ухвалений Сенатом США й підтриманий Конгресом. Адміністрація Трампа до останнього не знала, що з цим робити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи запровадження Мінфіном США «кремлівського списку».

«Очевидно, що Трамп до останнього має надію на поліпшення відносин з РФ, тому поки обмежилися списком, а не конкретними санкціями щодо тих осіб, які в цьому списку. Санкційний список можна назвати списком осіб, які стають токсичними для своїх партнерів із бізнесу, агентів в усьому світі», – констатував Карасьов.

На його переконання, США вдалися до такого кроку з декількох причин.

«По-перше, якщо всі ці особи стають токсичними для світової бізнес-еліти, то Путін має стати токсичним для них, щоб зберегти свої статусні та майнові позиції. Не лише в РФ, але й у світі.Це може призвести до того, що еліти дрейфуватимуть від Путіна, намагаючись зберегти свій статус та майно. Відповідно, може бути запущений процес розколу», – пояснив політолог.

З розколу еліт починалися всі революційні зміни політрежимів. США розраховують на те, що внутрішні протиріччя призведуть до того, що путінський режим може впасти.

«Нехай не відразу. Це, звісно, далека перспектива. Але фінал може бути саме таким», – підкреслив експерт.

За його словами, якщо жодних висновків бізнесово-олігархічна частина з цього списку не зробить, то еліти втрачатимуть свої майнові позиції.

«Річ у тім, що бізнес-імперії осіб, які є в цьому списку, кредитуються на Заході їхніми банками, угоди бізнесові укладаються з міжнародними компаніями. Тепер західні компанії робитимуть усе, щоб або не продовжити контракт, або розірвати його, оскільки самі можуть наразитися на санкції», – зазначив Карасьов.

Він нагадав, що згідно з документом, санкції діють не лише проти РФ, але й проти тих, хто співпрацює з компаніями РФ.

210 друзів Путіна: у США оприлюднили «кремлівську доповідь»У США оприлюднили кремлівську доповідь з перерахуванням 210 осіб з оточення Путіна. У списку - 114 чиновників і 96 бізнесменів.

«Своєю чергою це може підірвати економічну базу путінського режиму. А тоді вже й народ, який поки що підтримує Путіна. Народ може відвернутися від нього як від лідера клептократії», – додав експерт.

Він не виключив, що США в середньостроковій перспективі розраховують, що еліти можуть відійти від Путіна.

«Оскільки вони розуміють, що путінський режим тримається не лише на еліті, але й на підтримці народу, відповідно, розраховують, що економічні втрати від розриву фінансових зв'язків можуть призвести до зубожіння», – уточнив політолог.

На його думку, це сценарій не на один день, а радше сценарій придушення путінського режиму.

«Американська еліта, вважаючи, що РФ і Китаєй є основними ворогами США, очевидно робитиме все, щоб цей сценарій був реалізований. Китаю вони поки дістатися не можуть, бо там інша політично-структурована система, та й економічно сильніша, а ось для РФ такий сценарій може бути реалістичним», – резюмував Вадим Карасьов.

За попередніми даними, в документі містяться 210 імен – 114 високопосадовців і керівників держкомпаній, а також 96 олігархів.

Голова Мінфіну США вже пообіцяв справжні санкції на основі списку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: