Як депутати VIII скликання виконують програмні обіцянки

Читать на русском

Найкраще свої програмні обіцянки фракції Верховної Ради України восьмого скликання виконували під час другої і третьої сесій. А «осінь реформ», яка випала на сьому сесію, мала мало спільного з тим, що декларували народні депутати-списочники, балотуючись до Верховної Ради.

Про це на прес-конференції розповіла шеф-редактор аналітичного порталу «Слово і Діло» Катерина Пітєніна.

«Осінь реформ», як говорять сьогодні в уряді та коаліції, мала мало спільного з тим, що було написано в програмах політичних партій. Оскільки програми майже не торкалися тих тем, які розглядалися під час сьомої сесії», – розповіла шеф-редактор.

У перші два роки після Революції Гідності політики більш відповідально ставилися до своїх обіцянок перед виборцями. Однак після розпаду коаліції в лютому 2016 року кількість виконаних обіцянок стала знижуватися. Крім того, з моменту розпаду коаліції «Європейська Україна», куди входили фракції «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Батьківщини», «Самопомочі» та Радикальної партії Олега Ляшка в більшості фракцій стало менше владних повноважень для виконання передвиборчих обіцянок.

Аналітики «Слова і Діла» виявили закономірність: політичні сили, які виконали максимальну кількість обіцянок, сьогодні втратили позиції в рейтингах.

«Фракція, яка сьогодні має мізерну підтримку, згідно із соціологічними опитуваннями, ми маємо на увазі «Народний фронт»(їм дають 1-3% підтримки), насправді виконала найбільше обіцянок. І це ми зараз не хочемо в жодному разі сказати погано чи добре про «Народний фронт», – зазначила Пітєніна.

У зв'язку з цим виникає питання: чи читають виборці програми партій перед виборами, а якщо читають, то чи усвідомлюють вони наслідки реалізації запланованих програм?

Як виконував свої обіцянки «Народний фронт»

У «Народного фронту» серед усіх фракцій найвищий рейтинг виконання обіцянок – 62%. Найбільше з обіцяного НФ реалізував під час другої сесії Ради – 4 обіцянки, під час 3-6 сесій було виконано по одній обіцянці.

У НФ залишилося ще 4 невиконаних обіцянки: зменшити кількість дозволів, контролюючих органів і перевірок, спорудити та облаштувати державний кордон, залучити міжнародні організації до відновлення територій, які постраждали від агресії, й не допустити скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам для оплати комуналки.

Детальніше – на інфографіці.

Як виконувала свої обіцянки «Самопоміч»

Рівень виконання обіцянок «Самопомочі» становить 50%, не виконано – 12%. Найбільше програмних обіцянок – сім – нардепи виконали під час третьої сесії парламенту. Нічого з обіцяного члени об'єднання не зробили за лютий-липень 2017 року.

Згідно з програмою, «Самопоміч» має ще забезпечити запровадження медичного страхування, провести люстрацію та ухвалити закон про президента. Крім того, об'єднання брало на себе обов'язок створити систему проактивної державної інформаційної політики та забезпечити розвиток телекомунікаційної інфраструктури.

Детальніше – на інфографіці.

Як виконував свої обіцянки «Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Під час першої та 5-7 сесії нардепи з БПП не виконали жодної програмної обіцянки, дві були реалізовані під час 4 сесії, по одній під час 2-3. При цьому більшість обіцянок (55%) перебувають у процесі виконання.

У цьому списку проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів, перетворення Антимонопольного комітету на економічний регулятор і вибори за відкритими списками.

Залишилися невиконаними також кілька обіцянок, пов'язаних із податковою політикою, зокрема перекрити уникнути сплати податків через офшор і зменшити кількість податків.

Детальніше – на інфографіці.

Як виконувала свої обіцянки «Батьківщина»

«Батьківщина», як і «Самопоміч», більшість своїх програмних обіцянок виконала протягом третьої сесії – шість. А ось під час 5-6 сесій нардепи з цієї партії не змогли ні чим похвалитися.

Досі «Батьківщина» не зменшила кількість податків і не знизила розмір єдиного соціального внеску. Крім того, в програмі партії йшлося про реформу пенітенціарної системи, ліквідацію місцевих державних адміністрацій та повноцінне членство України в Європейському Союзі.

Детальніше – на інфографіці.

Як виконувала свої обіцянки Радикальна партія

Рівень виконання у «ляшківців» лише 10%: за сім сесій Верховної Ради вони виконали тільки дві обіцянки (під час другої та сьомої сесії).

Виборцям РПЛ варто було б згадати, що в передвиборчій програмі «радикали» обіцяли анулювати всі борги перед Росією, посилити державний контроль щодо оренди землі, сприяти децентралізації влади та ухвалити закони про вибори за відкритими списками. Нічого з цього члени Радикальної партії поки не зробили.

Детальніше – на інфографіці.

Як виконував свої обіцянки «Опозиційний блок»

В «Опоблоку» ситуація зовсім сумна – лише 4% виконаних обіцянок. Виконати одну свою обіцянку їм вдалося лише під час шостої сесії парламенту. Йдеться про підвищення енергоефективності держави: всі такі ініціативи депутати «Опозиційного блоку» справно підтримують.

Тим часом невиконаною залишається низка обіцянок, зокрема, ув соціальній сфері: підвищення допомоги при народженні дитини, пільгове кредитування молодих сімей для купівлі житла, матеріальна компенсація сім'ям загиблих або поранених в АТО, розширення мережі позашкільних навчальних закладів.

Більш ніж половина обіцянок «Опозиційного блоку» перебуває в процесі, а 42% – вже провалені остаточно.

Детальніше – на інфографіці.

Зовсім скоро, 6 лютого, стартує восьма сесія Верховної Ради. Як стверджує експерт «Слова і Діла» Валентин Гладких, більшість обіцянок, які артикулюються нардепами сьогодні – повернення капіталів з офшорів, впровадження податку на виведений капітал, врегулювання видобутку бурштину, надання НАБУ права на прослуховування – скоріш за все, не будуть виконані під час найближчого політичного сезону. Максимум, якого слід очікувати, – вирішення кадрових питань, що накопичилися, та створення антикорупційного суду.

«Якщо аналізувати ті обіцянки, які могли б виконати народні депутати протягом наступної сесії, я особисто схильний думати, що в кращому разі вони виконають обіцянки, які стосуються кадрових питань (ЦВК, Рахункова палата, омбудсмен, можливо, міністри) і, можливо, антикорупційний суд. А решта обіцянок навряд чи будуть виконані», – розповів Гладких.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, що народні депутати встигли зробити під час останнього тижня сьомої сесії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: