«План Маршалла» для України: що в пріоритеті та з чим будуть проблеми

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

«План Маршалла» для Європи зіграв свою роль. Із часом склалася ситуація, коли переможені стали жити краще, ніж переможці, умовно кажучи, тому що він здійснювався як країнами антигітлерівської коаліції, так і країнами всього західного світу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи початок розробки урядом «плану Маршалла» для України.

«Україна потребує інвестицій та допомоги, оскільки фактично за чверть століття ми не мали більш-менш ефективного управління, що призвело до негативних наслідків. У нас відбулося розшарування суспільства, а саме збагачення одних та зубожіння інших. Потрібно зробити так, щоб почав з’являтися потужний середній клас, але на це знадобиться багато часу період», – зазначив Яблонський.

Гройсман пообіцяв прискорити проведення реформСказано 18 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Він додав, що новітній «план Маршалла» міг би допомогти в цьому, але йдеться не про те, щоб постійно отримувати від Заходу допомогу, а створити й дати поштовх для розвитку середнього бізнесу.

«Ми всі є свідками того, наскільки згубним є вплив великого капіталу в українських реаліях», – підкреслив експерт.

За його словами, головною проблемою в цьому процесі є ефективне використання коштів, які надійдуть.

«З одного боку, ми говоримо про те, що кошти вкрай необхідні, а з іншого – в нас є значні корупційні ризики. Грубо кажучи, в країні є чемпіони з розподілу різноманітних грошей Заходу – як допомоги, так і інвестицій. Головне – забезпечити прозоре використання цих коштів», – пояснив політолог.

Це одна з основних проблем, яка постане перед владою, уточнив він.

«Переважна більшість статків багатіїв має бюджетне походження», – констатував експерт.

На його думку, допомога мало що значитиме без створення ефективної системи захисту права власності.

«Люди мають не боятися вкладати кошти, показувати, що в них є чесно зароблені гроші. Тому що з одного боку в нас є олігархи, які можуть впливати на дрібніший бізнес, ЗМІ, а з іншого – в нас склалася ціла порочна новітньо-феодальна система, коли кожен чиновник має певні корупційні зиски від своєї посади. Інколи здолати олігархів навіть легше, ніж систему, що склалася згори донизу», – резюмував Василь Яблонський.

За даними «Слова і Діла», глава уряду ще два роки тому пообіцяв прискорювати проведення реформ.

Нагадаємо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана поліпшити умови ведення бізнесу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: