У Литві заявили, що «План Маршалла» потребує від України створення нового органу

Читать на русском
Такий центральний орган у Києві, якому довіряли б міжнародні донори, мав би мандат вимагати від міністерств та інших органів швидше виконувати ті чи інші процедури.

Так званий «план Маршалла» для України потребує створення нового органу, який займався б підготовкою проектів європейської допомоги.

Про це заявив екс-прем'єр-міністр Литви, ініціатор «плану Маршалла» Андрюс Кубілюс в інтерв'ю «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

«У різних європейських столицях підкреслюють, що в Україні спостерігається проблема з використанням фінансових ресурсів, які пропонує ЄС на конкретні проекти. Тобто в Україні не можуть достатньо швидко підготувати проекти на такому рівні, щоб виділені на них кошти можна було швидко й ефективно витратити ... Тому в своєму плані ми зазначаємо, що дуже важливо думати не лише про те, звідки прийдуть гроші – з ЄІБ чи від інших донорів, але й створювати в Україні спеціальний орган», – заявив Кубілюс.

За його словами, такий центральний орган у Києві, якому довіряли б міжнародні донори, мав би мандат вимагати від міністерств та інших органів швидше виконувати ті чи інші процедури.

«Згодом цей орган міг би перерости у фінансову інституцію з розвитку країни чи навіть банк. Однак спочатку потрібна інституція, яка б якраз допомогла подолати бар'єри щодо недостатніх можливостей країни з ефективного використання коштів», – підкреслив Кубілюс.

Він зазначив, що Литва має відповідний досвід і готова ним поділитися. Такий досвід мають і окремі країни Західних Балкан, в яких також функціонували схожі органи.

Раніше віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зв'язала «план Маршалла» зі зростанням ВВП України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: