Як Росія розчарувала європейців: народний депутат розповів випадок

Читать на русском
Росія розчарувала європейців своїм прагненням повернутися до ПАРЄ, не виконуючи при цьому резолюцій організації.

Результатом першого засідання комітету ПАРЄ, на якому планувалося обговорити перспективи відновлення роботи російської делегації в Європарламенті, стало розчарування європейців, налаштованих на примирення з Москвою.

Про це «Слову і Ділу» розповів член української делегації в ПАРЄ, народний депутат Борислав Береза.

Що означає резолюція ПАРЄ щодо Донбасу для України?ПАРЄ ухвалила резолюцію номер 2168, в якій акцентувала на проведених Росією репресіях у Криму та складній гуманітарній ситуації на Донбасі. Яке практичне значення документу, розповіли експерти.

«На засіданні ad-hoc комітету представники ALDE (Транснаціональний альянс Європейської партії ліберальних демократів і реформаторів та Європейської демократичної партії – ред.) поставили запитання росіянам: чи збираються вони виконувати резолюції ПАРЄ? І дуже невпевнено виглядали представники Росії, коли відповіли: ні, але ми ж тут зібралися, щоб нас повернути! І європейці їм кажуть: ви не зрозуміли, вас ніхто не збирається повертати без конструктиву. Щоб вас повернути, ми маємо бачити певні кроки. Але Росія не готова до цього, й багато європейців, які сподівалися певними поступками стимулювати Росію виконувати резолюції, залишилися розчарованими», – розповів народний депутат.

На його думку, Росія, однак, не припинить спроб повернутися, не виконуючи при цьому резолюцій ПАРЄ.

«Причому Росія хоче повернутися до ПАРЄ переможцем. При цьому вона не хоче виконувати резолюції, в яких чітко вказано, що вона має вийти з Донбасу та Криму, припинити військові дії й підтримку терористів, а також припинити утримувати захоплених у заручники українців тощо. Росія готується до будь-яких демаршів, у тому числі в публічній сфері, але лише не до виконання резолюцій», – сказав Береза.

За його словами, в Європі є проросійські сили, які виступають за те, щоб Росія будь-яким шляхом повернулася до ПАРЄ».

«Проблема й у тому, що активну проросійську позицію займає Турбйорн Ягланд (генсек Ради Європи – ред.), і ця позиція, відверто кажучи, вдавана», – зазначив народний депутат.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», Україна попередила спробу Росії повернутися до складу ПАРЄ, звідки та була виключена за окупацію Криму та Донбасу. Також ПАРЄ затвердила резолюцію про наслідки війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: