Що означає резолюція ПАРЄ щодо Донбасу для України?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

ПАРЄ ухвалила резолюцію про гуманітарні наслідки військових дій в Україні. Росія має припинити надавати підтримку незаконним збройним угрупованням. При цьому нічого про російську окупацію не сказано.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Володимир Воля, передає «Слово і Діло».

«Передусім слід розуміти, що таке ПАРЄ. З 318 членів-депутатів ПАРЄ в залі було 66 депутатів. З цих 66 за резолюцію проголосували 56 депутатів, 10 – утрималися, а проти – 0. Просто в залі в той час нікого не було, хто проти», – підкреслив експерт.

Він звернув увагу на те, хто саме дав більшість голосів. Зокрема, це Україна – 12, Польща – 12, Латвія – 3, Литва – 4, Естонія – 3, Чехія – 7.

«Це вже 41 депутат», – додав він.

«Тому й текст резолюції такий за змістом. Проте резолюція ПАРЄ – це навіть менше, ніж рекомендація. В минулі рази під час голосування за резолюції щодо Криму та Донбасу було 110-130 депутатів, а зараз лише 66», – уточнив Воля.

Стало відомо, як Україна переграла опонентів у ПАРЄВ українській делегації розповіли, які баталії точилися в ПАРЄ навколо закону про реінтеграцію.

«І навіть попри те, що можна було в такому складі ухвалювати що завгодно, виникає питання, чому раптом щодо півострова було формулювання «спроба анексії» Криму, а не «анексія», як це визнано на підставі міжнародного права», – зазначив експерт.

На його переконання, ПАРЄ не варто вважати джерелом міжнародного права.

«ПАРЄ – це радше дискусійний майданчик. А всі резолюції мають таку ж обов'язкову силу, як будь-які резолюції на будь-якому мітингу чи засіданні дискусійного клубу», – резюмував Володимир Воля.

Додамо, що резолюція про гуманітарні наслідки війни в Україні закликає всі сторони конфлікту на Донбасі максимально забезпечити права та інтереси цивільних осіб як у зоні бойових дій, так і біженців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: