Коли комуналка подешевшає та що для цього потрібно?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Підвищення тарифів на газ перш за все обумовлене необхідністю здійснення інвестицій у розширення власного газовидобутку. Тобто, щоб ми отримали власний дешевий газ, за це доведеться заплатити більш високими тарифами на газ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи заяву про те, що стабілізувати ціни на газ можна за рахунок власного газовидобутку.

«Поки 25 років у нас газ власного видобутку був дешевим, то власний видобуток узагалі не розвивався. Ми переплачували щороку колосальні кошти «Газпрому» за імпортований газ замість того, щоб інвестувати у власний газовидобуток», – констатував Гончар.

Зараз узяли курс на збільшення власного газовидобутку, а для цього потрібні великі інвестиції, підкреслив він.

«Серйозні великі інвестиції в країну, що перебуває під зовнішньою агресією, не прийдуть», – зазначив енергетик.

За його словами, Україні доведеться орієнтуватися на власний ресурс.

«Своєю чергою власний ресурс можна отримати лише за рахунок високих тарифів на газ, що й було зроблено раніше, й у подальшому підвищення цін ще матиме місце», – додав експерт.

«Потім, якщо ми вийдемо на нуль імпорту газу, оскільки вже зараз, якщо порівняти стан із тим, що ми мали 5 років тому, то ми імпортували по 40 мільярдів кубометрів газу, за які платили «Газпрому», а зараз імпортуємо близько 15 мільярдів кубометрів, то ми зможемо вийти на нормальний рівень власного газовидобутку, а отже, знизити тарифи на газ. Свій газ завжди коштує дешевше, ніж будь-який імпортований», – пояснив він.

На його переконання, така перспектива можлива років за 4-5, не раніше.

«Тобто десь у період 2020-2022 років можливі зрушення. Навряд чи раніше. До цього часу доведеться платити за тарифами, що зростають. Але тут не потрібно шукати «зради». Ми платимо «Нафтогазу» за те, щоб збільшити власний газовидобуток, щоб не платити зі своєї кишені «Газпрому» чи європейським постачальникам. Інша річ, що багато часу було змарновано», – резюмував Михайло Гончар.

За даними «Слова і Діла», два роки тому міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що за 4 роки правильних дій і програм Україна зможе відмовитися від імпорту газу. Поки обіцянка перебуває в процесі виконання.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, яку частку своїх доходів витрачають українські сім'ї на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: