100-річчя бою під Крутами: реконструкція бою та смолоскипна хода

Читать на русском
Історична реконструкція бою, вшанування пам'яті, покладання квітів та факельна хода – в Києві будуть згадувати битву під Крутами.

У понеділок, 29 січня, в Україні відзначають 100-річчя бою під Крутами.

Як пише «Слово і Діло», в столиці та регіонах запланована низка заходів.

На Лук'янівському кладовищі проходить вшанування пам'яті Володимира Наумовича та Володимира Шульгіна, загиблих у бою з більшовиками під станцією Крути. Також відбудеться покладання квітів до могили українських поетів Олександра Олеся та Олега Кандиби (Ольжича), які перепоховані на Лук'янівському кладовищі. У заходах візьмуть участь родичі загиблих, представники духовенства, органів державної влади, громадські діячі.

Також до 100-річчя історичної події відбудеться реконструкція бою на заводі «Арсенал». О 18:30 актори відтворять події, які відбувалися наприкінці січня 1918 року. Після реконструкції відбудеться традиційний факельний марш від Арсенальної площі до Аскольдової могили, присвячений героям Крут.

Як повідомлялося, в неділю, 28 січня, в селі Пам'ятне Чернігівській області біля меморіального комплексу пройшла церемонія пам'яті, вручення державних прапорів із пам'ятними стрічками, прем'єрне виконання концертного маршу «Героям Крут».

Президент України Петро Порошенко не зміг прибути до Меморіалу Героям Крут у Чернігівській області через погану погоду й штормове попередження. Водночас глава держави виступив у Києві на пам'ятних заходах.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року на залізничній станції «Крути», за 130 км на північний схід від Києва, відбувся бій між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном із київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько 400 воїнів. У бою під Крутами захисники української державності завоювали переконливу перемогу. Наступ противника був зупинений.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: