Стало відомо, як Україна переграла опонентів у ПАРЄ

Читать на русском
В українській делегації розповіли, які баталії точилися в ПАРЄ навколо закону про реінтеграцію.

В українській делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи вважають резолюцію ПАРЄ про гуманітарні наслідки війни в Україні найбільшою перемогою за останній час.

Про це «Слову і Ділу» розповів член української делегації, народний депутат від фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

«Практично всі наші правки були враховані, натомість правки опонентів – провалені. В резолюції фігурують всі ключові визначення, важливі для України. Росія називається агресором та окупантом, є прямі вимоги до Росії припинити агресію та звільнити окуповані території, визначена пряма відповідальність Росії за права людини на окупованих територіях. Такої жорсткої та конкретної резолюції, якщо чесно, ще не було. При тому, що ця резолюція нібито стосується гуманітарних питань, насправді, це узагальнюючий документ, який оцінює те, що відбувається», – зазначив народний депутат.

Соболєв підкреслив, що українська делегація навіть не очікувала такого результату. За словами депутата, опоненти намагалися внести численні правки до документу не на користь України. Зокрема, запеклі баталії точилися навколо правки, якою Україну закликали змінити закон про реінтеграцію Донбасу, врахувавши в ньому Мінські домовленості.

Нова сесія ПАРЄ: вибори президента та рекомендації щодо «мовного питання»У Страсбурзі відкривається зимова сесія ПАРЄ без участі Росії. Про зміну керівництва ПАРЄ та порядок денний розповіли експерти.

«Це була найгірша поправка. Вона провалилася. І пройшла поправка, фактично ніяка, де нам пропонують лише врегулювати закон про реінтеграцію Донбасу з Мінськими домовленостями й усе. Вимагають поповнити закон про реінтеграцію розділом, який стосується гуманітарних потреб. І це правильно, ми також за це голосували. Ми також вважаємо, що закон потрібно доповнити», – пояснив народний обранець.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», ПАРЄ ухвалила резолюцію про гуманітарні наслідки військових дій в Україні. Поправка щодо базування закону на Мінських домовленостях була запропонована «Опозиційним блоком».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: