Притулки та заборона пересувних цирків: що українські політики обіцяють зробити для тварин

Читать на русском
У столиці проходять марші за права тварин, а зоозахисники домагаються, щоб тварини не виступали в цирку. Слово і Діло аналізувало, що на цю тему обіцяли політики.

У 2016 році в Україні стартувала ініціатива щодо заборони тварин у цирках. Зоозахисники заявляють, що тварин тримають у поганих умовах, крім того, їх жорстоко дресирують. Минулого року парламент ухвалив законопроект про гуманне ставлення до тварин, а в Києві пройшов марш за права тварин. Очевидно, українці не на жарт стурбовані поводженням із «пухнастими» друзями. «Слово і Діло» аналізує, що українські політики обіцяли зробити для тварин.

Зі своєю обіцянкою на цю тему впорався нардеп Олег Ляшко. Як він і обіцяв, фракція Радикальної партії в 2016 році зареєструвала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гуманного ставлення до тварин з метою морального розвитку суспільства». Цей законопроект, щоправда, не пройшов. Однак альтернативний документ був ухвалений Верховною Радою в червні минулого року. Його, як і обіцяв, підтримав нардеп Антон Яценко.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв впровадити чіпування бездомних собак в 2017 роціСказано 30 червня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

У регіонах актуальним залишається питання будівництва притулків для тварин. Місцева влада й депутати активно роздають відповідні обіцянки. Яценко ще в 2016 році обіцяв, що в Умані буде збудований притулок. «Цього року докладу максимум зусиль, щоб в Умані збудувати притулок для тварин. Зараз разом із міською владою працюємо над цим питанням. Гроші знайдемо разом, я в цьому фактично впевнений», – заявляв нардеп.

Незважаючи на те, що 3 мільйони з обласного бюджету були виділені, притулок у 2016 році готовий не був, і Яценко переніс виконання своєї обіцянки на наступний рік.

Аналогічна ситуація в мера Хмельницького. «Створення нового, сучасного, якісного притулку на приблизно 450 собак дасть можливість забрати собак із вулиці. Плануємо наступного року (2017 – ред.) притулок запустити в роботу», – обіцяв Олександр Симчишин.

Міськрада виділила на проект 300 тисяч гривень. Крім того, під будівництво була відведена земельна ділянка, проте вчасно виконати роботи не вдалося. Завершення будівництва заплановане на цей рік.

У столиці планують створити сучасний «Центр захисту тварин» з повноцінним харчуванням і ветеринарною допомогою. «Київ – територія толерантного ставлення й турботи про тварин. Цього року на утримання громадських притулків столиці з міського бюджету ми виділимо 800 тисяч гривень, що майже вдвічі більше, ніж минулого року. Також місто починає проектування та будівництво сучасного «Центру захисту тварин» – з гідними умовами утримання, з повноцінним харчуванням, ветдопомогою. Цього року будуть здійснені проектні роботи, а з наступного розпочнеться будівництво», – обіцяв мер Кличко минулого року.

Крім того, Кличко обіцяв навесні 2018 року відкрити першу чергу зоопарку, а вже наступного року презентувати оновлений зоопарк: «До 110-річчя ми будемо презентувати новий київський зоопарк із новими тваринами, з новим сервісом».

Оновленням зоопарку займається також голова Вінницької обладміністрації Валерій Коровій. Чиновник обіцяв суттєво розширити його, в 2017 році в зоопарку з'явилася 21 нова тварина.

Мер Дніпра Борис Філатов у 2016 році успішно впорався з обіцянкою заборонити діяльність пересувних цирків: у червні він підписав відповідне розпорядження. А міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків минулого року впровадив обіцяне чіпування бездомних собак.

Нагадаємо, міністр екології Остап Семерак підписав указ про внесення лося до Червоної книги України.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: