Переговори щодо Донбасу: чи потрібно переносити «Мінськ» і що це дасть

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Скоріш за все, заяви щодо перенесення Мінського формату до Казахстану – це спекуляції президента Казахстану. Для України це неприйнятно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи заяви про перенесення переговорів щодо Донбасу до Казахстану.

«Астана – таке ж місце впливу РФ, як і Мінськ. Цей обмін ні до чого, фактично ми міняємо шило на мило. Ба більше, Астана вже відмаркована РФ під час проведення переговорів щодо сирійського питання. Серйозно розглядати Казахстан як альтернативу Мінську не потрібно», – зазначив Саакян.

Він уточнив, що перенесення переговорів із Білорусі до якоїсь нейтральної країни, наприклад, Швейцарії чи Фінляндії, було б правильним і послідовним кроком.

«Останнім часом Білорусь, крім того, що є союзною державою РФ, проявила свою далеко не нейтральну позицію в російсько-українській війні», – додав політолог.

Однак, на його думку, перенесення Мінська навіть на нейтральну територію кардинально нічого не змінить – це радше символічний крок, оскільки сам формат не зміниться.

«Проблема з «Мінськом» не в тому, де він проходить, а в тому, що він гальмує. Проблема в тому, що Мінський формат не має інструментів для вирішення конфлікту, знаходження миру. А саме в такому вигляді його комунікують українські політики й намагаються використовувати. Проблема у змісті, а не в тому, де проходять переговори», – пояснив експерт.

Як працюється міністру закордонних справ Павлу Климкіну?Аналітики Слова і Діла розібралися, які обіцянки міністр закордонних справ Павло Клімкін виконав за час своєї роботи на посаді голови МЗС, а які – ні.

Хоча, з точки зору дипломатичної сторони, перенесення «Мінська» може бути правильним рішенням, підкреслив він.

«Але не варто забувати, що для цього також потрібна згода Росії, тієї сторони, а це може бути тривалий процес. Потрібно розуміти, заради чого. Якщо основна проблема не в місці проведення, а в цілому спектрі питань, то чи допоможе це розморозити процес? Судячи з усього, не допоможе. Перенесення без зміни формату буде просто символічним кроком», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що зміна майданчика для переговорів ніяк не впливає на результат переговорів.

Детальніше про те, як працюється міністру закордонних справ Павлу Климкіну, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: