Мінськ-2018. Геращенко озвучила пріоритети

Читать на русском
Україна під час перемовин у Мінську наполягатиме на створенні експертної групи для пошуку зниклих безвісти та ексгумації тіл загиблих на Донбасі.

Україна під час перемовин у Мінську наполягатиме на створенні експертної групи для пошуку зниклих безвісти та ексгумації тіл загиблих на Донбасі.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомила в Facebook член гуманітарної підгрупи в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

«Ми будемо наполягати на створенні механізму за участю України, РФ та МКЧХ із запрошенням представників ОРДЛО задля пошуку зниклих безвісти та ексгумації тіл загиблих. Це має бути аполітична група, з експертів і без політики – задля виконання важливої гуманітарної місії», – написала Геращенко.

На її переконання, тема залучення МКЧХ до пошуку зниклих має стати однією з тем для Нормандського формату, оскільки підтримка лідерів цих країн серйозно сприяла розблокуванню звільнення заручників.

Геращенко відзначила активну роль МКЧХ у супроводі звільнення законно утримуваних в українських тюрмах і незаконно утримуваних в ОРДЛО. За її словами, окрім відвідин тюрем, особистого спілкування й супроводу процедури передачі, МКЧХ сприяв у вирішенні інших важливих технічних і логістичних питань.

«Під час операції звільнення були присутні й представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, що також важливо. Й від ОБСЄ ми також чекаємо більш активної, в рамках їхнього мандата, позиції і щодо відвідин тюрем, і щодо звільнення заручників, і щодо дотримання Мінських угод», – резюмувала член гуманітарної підгрупи ТКГ.

Як відомо, Порошенко анонсував нову зустріч зі звільнення заручників, яка запланована на 10 січня.

Нагадаємо, раніше Порошенко дав доручення негайно відновити переговори з Російською Федерацією щодо повернення українських громадян, якы перебувають в РФ і на непідконтрольних Києву територіях.

Також стало відомо, що щодо 14 із 73 звільнених днями заручників ОРДЛО є кримінальні справи за фактом дезертирства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: