Як працюється міністру закордонних справ Павлу Климкіну?

Читать на русском

Ми продовжуємо стежити за роботою міністрів на своїх посадах, і сьогодні в поле зору аналітиків порталу потрапив голова Міністерства закордонних справ Павло Клімкін, який за три з лишком роки на цій посаді роздав 28 обіцянок, 11 з яких виконав, а ще 7 – провалив. На сьогодні він посідає 10-те місце в списку найбільш відповідальних урядовців із рейтингом 39%.

За традицією почнемо з найважливіших обіцянок міністра, які він не виконав. Клімкін не впорався вчасно зі своєю обіцянкою «найближчим часом» внести до Ради новий закон про дипломатичну службу, яку він дав ще наприкінці серпня 2015 року.

Остання згадка про цей закон із вуст Клімкіна звучала в серпні 2016-го, коли він заявив, що новий закон «Про державну службу» не дав дипломатам нових можливостей для руху вперед та анонсував готовий проект закону про дипслужбу, однак на сайті ВР ще немає законопроектів про дипломатичну службу, крім документа від лютого 2015-го за авторством Анни Гопко, Бориса Тарасюка та ще сімох депутатів.

Також у березні 2016-го наші аналітики зафіксували за Клімкіним відверто популістську обіцянку, що того ж року кожен українець зможе відвідувати Євросоюз за звичайним паспортом. Цю обіцянку міністр закордонних справ успішно провалив: до кінця 2016 року безвіз з ЄС не був доступним для українців із паспортами всіх ступенів звичайності, включно з внутрішніми та закордонними.

З виконаних обіцянок міністра варто відзначити реформу центрального апарату МЗС, яку Клімкін анонсував на початку 2016 року. До грудня у відомстві затвердили нову структуру й штатний розпис, створили відділ патронатної служби, утворили управління публічної дипломатії з метою популяризації України за кордоном і здійснили низку інших кроків у цьому напрямку.

Крім того, Клімкін у заявлений термін впорався зі своєю обіцянкою запустити електронний сервіс для українців за кордоном. Як міністр і обіцяв, до кінця червня 2017 року система запрацювала й служить для попередження співгромадян за кордоном про можливі небезпеки, а за необхідності – для розшуку та сприяння українцям за кордоном.

До найважливіших обіцянок міністра, які до сьогодні перебувають у процесі виконання, наші аналітики віднесли запевнення голови МЗС, що Україна доведе провину Росії в спонсоруванні тероризму в міжнародному суді. У березні 2017-го Клімкін розповів, що Україна зможе довести порушення міжнародних конвенцій з боку РФ у Міжнародному суді ООН, але конкретних рішень суду поки не озвучував.

Також за Клімкіним ми зафіксували нещодавню обіцянку зробити з боку уряду «все можливе», щоб притягнути до відповідальності винуватців загибелі пасажирів збитого над Донбасом літака рейсу МН17.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: