Закони економіки: що потрібно Україні, щоб наздогнати Європу

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Щоб наздогнати європейські країни, в Україну мають заходити не менш ніж 10 мільярдів доларів іноземних інвестицій щороку. Тоді можна розраховувати на високі темпи зростання економіки й доходів людей.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

За його словами, Світовий банк вважає, що торік ВВП України збільшився на 2%, а при цьому очікують, що протягом трьох наступних років він зростатиме на 3,5–4%.

«2007-го, до світової економічної кризи, ВВП України становив 143 мільярди доларів. 2013-го – 183 мільярди, позаторік – 93 мільярди. ВВП України на душу населення за 2016 рік становив 2,1 тисячі доларів, а, наприклад, у Польщі – 12,3 тисячі, в Білорусі – 4,9 тисячі», – зазначив експерт.

На його думку, за економічними підсумками минулого року майже всі головні показники гірші, ніж передбачалося в бюджеті.

«Спочатку прогнозували зростання на 3,5%, потім – на 3, далі – на 2,5. У підсумку маємо лише 2%. Закладали інфляцію 8,1%, а вийшло – 14. Третій ключовий показник – курс гривні. У бюджеті планували 27,2 за ­долар на кінець року, реально мали майже 28», – уточнив Новак.

Він припустив, що така ситуація на нас чекає й у 2018 році, оскільки економічних реформ так і немає.

«Гривня девальвує, на кінець року в кращому разі курс буде 31 гривня за долар, а економіка зросте приблизно на 2%», – підкреслив економіст.

На його переконання, для відчутного прискорення її зростання потрібно змінити податкову, бюджетну та кредитну системи.

«Дрібні збори приносять невеликі доходи до державних і місцевих бюджетів, але дуже ускладнюють саму систему. Після спрощення потрібен мораторій на подальші зміни, хоча б на п'ять років. А в нас майже щокварталу вносяться зміни до складу податків або запроваджують нові. В таких умовах підприємцям неможливо розробити реальний бізнес-план», – пояснив Новак.

У бюджетній системі головні реформи мають стосуватися децентралізації, додав фахівець.

Зараз місцевим органам надали більше повноважень, але не більше грошей. Як і у всі роки незалежності, 80% доходів ідуть до центрального бюджету. Відповідно, місцевим залишається 20. А потім через дотації, фактично в ручному режимі, кошти дають регіонам за політичну лояльність місцевих керівників.

«За структурою доходів і витрат, співвідношенням між ними бюджет 2018 року є копією торішнього. Запустили друкарський верстат. За рахунок цього роблять так зване підвищення зарплат і пенсій. Його з'їдають інфляція та знецінення гривні. Збільшується державний борг», – наголосив економіст.

Він акцентував, що ані Польща, ані інші європейські країни в наступні роки не стоятимуть на місці.

На його думку, враховуючи всі обставини, щоб наздогнати їхній сьогоднішній рівень життя і доходів, Україні знадобиться вісім-дев'ять років.

«Це за умови, що кардинально зміниться економічна політика уряду, НБУ й заходитимуть значні іноземні інвестиції», – уточнив він.

При цьому обсяг прямих інвестицій в Україну в 2014 році становив 2,5 мільярди доларів, у 2015-му – 3,8 мільярда, позаторік – 4,4 мільярда, а в січні-жовтні 2017-го – 2,1 мільярда, нагадав експерт.

Як депутати голосували за закон про захист бізнесу від тиску силовиківПоказуємо, хто віддав голоси за відеофіксацію обшуків підприємств у рамках досудових розслідувань.

«Найбільший був у 2011 році – 6,4 мільярда доларів. Справжній приплив іноземних інвестицій – третина від цих сум. Решта – це гроші українських олігархів з їхніх іноземних офшорних компаній. Найпривабливішими для іноземців зараз є аграрний та IT-сектори», – резюмував Андрій Новак.

Як відомо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана поліпшити умови ведення бізнесу.

Нагадаємо, минулого року ВР ухвалила законопроект про захист прав бізнесу під час обшуків при проведенні досудового розслідування.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як депутати голосували за закон про захист бізнесу від тиску силовиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: