Подорожчання бензину та дизпалива: що буде з цінами в 2018 році?

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Жодних особливих потрясінь наступного року бути не має. Ціни підійшли до психологічної позначки 30 гривень за літр у великих мережах. Зробити крок, вищий за цю позначку, складно, потрібні якісь серйозні підстави. Наразі їх немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, оцінюючи подорожчання бензину й дизпалива на АЗС, а також тенденцію зростання цін на наступний рік.

«Так, є невелике зростання на ринку нафти, пов'язане з різними причинами, але поки воно не критичне. Багато залежатиме від курсу нацвалюти, який коливався всю осінь. Поки що спостерігається відносна стабілізація. Тому жодних великих потрясінь бути не має й ціна залишиться в наявних рамках на всі види палива», – зазначив Куюн.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

На його думку, трейдери радше зменшуватимуть свою націнку та миритимуться зі зниженням прибутку, ніж переступлять позначку 30 гривень за літр.

«При тому, що, скоріш за все, ті, хто торгує в нижньому ціновому діапазоні, залишаться на позначках 20 гривень і близько до цього діапазону, а великі мережі триматимуть близько 30 гривень за літр. Це погана ситуація для того ж споживача, коли ти торгуєш по 30 уже, а хтось іще по 20. Тому малоймовірно, що хтось наважиться піти на підвищення, поки не почнуться абсолютно складні ситуації», – пояснив фахівець.

Математика розрахунку дуже проста: кожна гривня в курсі долара – це 80 копійок у ціні на заправках.

Він уточнив, що паливо на 80% складається з валюти, тому залежність дуже пряма.

«Залишається сподіватися, що таких потрясінь не буде. Тим більше під Новий рік курс зміцнюється. Виток послаблення курсу настає в лютому. Тому до Нового року фактор курсу малоймовірно включиться, але вже наступного року, до кінця зими – цілком імовірно», – резюмував Сергій Куюн.

Нагадаємо, в грудні ціна бензину марки А-95 вперше перевищила позначку 30 гривень за літр.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна переглянути за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: