Подорожчання бензину: чому цінники на АЗС постійно змінюватимуться

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Зростання цін прогнозоване. Нічого дивного не відбулося. Нафта подорожчала від мінімуму, який був досягнутий понад рік тому, на 80%. До того ж за останні півтора місяця істотно просів курс національної валюти. Все це дало об'єктивні передумови для зростання цін усередині країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи подорожчання бензину, ціни на який наблизилися до позначки 32 гривні за літр.

«Якщо нафта й надалі дорожчатиме, гривня слабшатиме, то є підстави, щоб бензин і дизпаливо дорожчали далі. До яких параметрів – сказати складно. Річ у тім, що попит не еластичний, зростатиме вхідна ціна за імпортом, підніматимуться ціни на заправках. Жодних меж у цьому немає», – зазначив Марунич.

Він уточнив, що якщо нафта дорожчатиме, ми можемо побачити будь-які цінники на АЗС.

«Це не залежить від українського уряду», – підкреслив енергетик.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

Єдине, на що може вплинути влада, – це акцизи, які розраховуються в євро й також зростають, коли падає курс гривні, додав фахівець.

«Але такого бажання у влади немає. Це логічно, оскільки бюджет затверджений і внести до нього зміни не так просто. По-перше, їх потрібно узгоджувати із західними партнерами, а по-друге, зниження надходжень викликає запитання щодо дохідної частини. Не зовсім зрозуміло, за рахунок чого фінансувати видаткову частину», – пояснив він.

На його думку, навряд чи влада знизить акцизи найближчим часом.

«Є два чинники – здешевлення нафти та зміцнення курсу гривні. Вони можуть стримувати подорожчання. Але поки реалізація цих факторів виглядає досить ефемерною. Якщо якийсь із них проявлятиме себе, то побачимо точно хоча б фіксацію цін нафтопродуктів, а, можливо, й здешевлення. Поки підстав для цього немає», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, в грудні ціна бензину марки А-95 вперше перевищила позначку 30 гривень за літр.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна переглянути за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: