Реінтеграція Донбасу: що виписали в законі та як зміняться повноваження президента

Читать на русском
Богдан Яременко

Законопроект щодо реінтеграції, хоча й має кілька позитивних змін, зокрема, таких як відмова від згадки про Мінські домовленості та фактично відмова від амністії, однак негативу набагато більше.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

За його словами, під прикриттям демагогії про визначення Росії агресором проект закону є ударом по парламентаризму й звужує права Верховної Ради.

Він додав, що документ суттєво, невиправдано й небезпечно розширює права та можливості президента та частково виконавчої гілки влади.

На його думку, надані в обхід Конституції широкі права та можливості для президента можуть бути використані ним не лише в цілях організації оборони та відсічі збройної агресії, але й для втручання в політичні процеси в Україні.

Голосування щодо Донбасу: чиї голоси стали вирішальнимиПоказуємо, як парламент голосував за доленосні для Донбасу закони – про реінтеграцію окупованих територій та продовження особливого статусу.

«Зокрема, законопроект (пункт 2 статті 11) всупереч положенням пунктів 9 та 31 статті 85 та пункту 19 статті 106 Конституції України заочно схвалює рішення президента,яких не існує, щодо організації відсічі збройній агресії, застосування Збройних сил та заздалегідь виправдовує будь-які неправомірні дії президента в цьому контексті в майбутньому», – наголосив він.

«Законопроект надає президенту повноваження визначення меж тимчасово окупованих територій, хоча за Конституцією це повноваження Верховної Ради (стаття 1)», – підкреслив експерт.

Ба більше, він узаконює торгівлю з окупованими територіями, хоча положення про те, що порядок переміщення товарів визначається оперативним штабом, змінене на Кабінет міністрів України, звернув увагу дипломат.

«Фактично, президент України й владна більшість намагаються використати цей закон не для зміцнення обороноздатності, виправлення помилок, допущених в перші чотири роки війни, а користуються ситуацією для посилення чи збільшення повноважень президента», – резюмував Богдан Яременко.

Раніше «Слово і Діло» писало, чому в коаліції занепокоєні долею законопроекту та які вимоги висунула фракція БПП щодо документу.

Чиї голоси стали вирішальними у першому читанні – в нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: