Державне бюро розслідувань: структура та основні функції

Читать на русском

Державне бюро розслідувань – багатостраждальний правоохоронний орган, який, за законом мав бути створений в Україні до 20 листопада цього року, але досі не функціонує. Днями конкурсна комісія лише визначилася з переможцем конкурсу на цю посаду – ним став колишній голова управління ГПУ з розслідування особливо важливих справ часів Віталія Яреми Роман Труба.

В цілому, ситуація зі створенням ДБР трагікомічна: передбачені законом обов’язки до нього вже перейшли (а це означає, що інші правоохоронні органи вже не можуть займатися розслідуванням цілої низки злочинів, про які ми ще скажемо нижче), а от виконувати їх поки нікому…

Однак наше завдання – показати, що ж являтиме собою Бюро, коли його все ж таки створять. І ось які дані щодо ДБР зібрали аналітики «Слова і Діла».

Державне бюро розслідувань буде складатися з центрального апарату, 7 територіальних управлінь (Київського, Краматорського, Львівського, Мелітопольского, Миколаївського, Полтавського та Хмельницького), системи навчальних закладів і науково-дослідних установ та спеціальних підрозділів.

Процедура призначення директора ДБР, як ми вже знаємо, така: спочатку рішення щодо кандидатури виносить конкурсна комісія, потім подання на обраного кандидата робить Кабінет міністрів, після чого його призначає президент. Що ж до першого заступника і заступника директора, то процедура їх призначення дещо коротша: вони призначаються самим Бюро за поданням конкурсної комісії.

Основними функціями, які виконуватиме Державне бюро розслідувань, стануть запобігання, виявлення, припинення чи розкриття: терористичних злочинів, катування нелюдського поводження з боку представників правоохоронних органів, злочинів посадовців високого рангу та людей, що обіймають відповідальні посади (президентів, вищих державних чиновників, членів ЦВК, народних депутатів, керівництва Генеральної прокуратури, Нацбанку, суддів, правоохоронців, працівників НАБУ, прокуратури, САП тощо).

При цьому, ДБР матиме право на весь спектр заходів від попередження злочинів до оперативно-розшукової діяльності.

Цікаво, що Бюро таким чином перебере на себе деякі функції інших правоохоронних структур. Наприклад, Генеральна прокуратура більше не займатиметься злочинами, що перебуватимуть у межах компетенції ДБР. Тут, щоправда, є одна ремарка: провадження, відкриті до 20 листопада 2017 року, ГПУ може довести до кінця, але не в тому випадку, коли розслідування триває більше двох років. Також Держбюро розслідувань візьме на себе всі функції Військової прокуратури та слідчі функції МВС, СБУ і НАБУ, які перебуватимуть у межах його компетенції.

Детальніше – в інфографіці «Слова і Діла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: