Київ-Варшава: чи дійсно польсько-українські відносини зайшли в глухий кут

Читать на русском
Дмитро Кондратенкополітолог

Існують певні негативні впливи з боку європейської бюрократії, яка також апелює до питання біженців. У ситуації з Польщею основну роль відіграють внутрішньополітичні процеси, які там відбуваються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Дмитро Кондратенко, оцінюючи заяву польської влади про те, що Варшава страждає від українських біженців, та загострення відносин між країнами.

«Загострення відносин та певні протиріччя є не лише з Україною. Наприклад, також і з ЄС. Польща загалом проводить реструктуризацію своєї політичної системи. Наприклад, це торкнулося судової системи. В ЄС вважають, що вона не відповідає тим практикам, які існують в Європі, й чинять певний опір», – зазначив Кондратенко.

Протиріччя які мають місце, є наслідком особливостей ідеології правлячої партії, внутрішніх процесів.

При цьому експерт звернув увагу, що на економічних зв’язках між Києвом та Варшавою це ніяк не позначилося.

«Інша річ – внутрішня ситуація в ЄС. Там склалися певні практики. Якщо реформи цим практикам не відповідають, то починають запроваджувати санкції. Щодо українсько-польських відносин, то про це не йдеться. Так, є різні випадки, прецеденти, як, наприклад, з уніформою на польському заводі. Важливо, щоб українські заробітчани мали всі права захищатися. Непорозуміння мають місце, але з іншого боку, немає підстав говорити про глухий кут», – пояснив політолог.

Скандал через синьо-жовту форму для українців у Польщі: ідентифікація чи дискримінаціяНа одному із заводів Польщі українців зобов'язали носити синьо-жовту уніформу. Керівництво заводу говорить про те, що це така система ідентифікації. Оцінили інцидент експерти.

Він додав, що риторика, яка застосовується всередині Польщі, не призводить до проблем, по-перше, в економічній співпраці, а по-друге, у військовій.

«Це типові процеси, які можуть відбуватися в політиці держав Центральної Європи. Дехто це називає популізмом, дехто – встановленням простого порядку денного політики. Польща залишається нашим союзником, це далеко не глухий кут», – резюмував Дмитро Кондратенко

Нагадаємо, днями на одному із заводів Польщі українців зобов'язали носити синьо-жовту уніформу, через що польську сторону звинуватили в дискримінації українців.

Раніше прем'єр-міністр Польщі заявив про те, що за останні роки країна прийняла більш ніж 1,5 мільйона українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: