Індексація пенсій: як підвищення виплат позначиться на інфляції

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Річ не лише в пенсіях. Є об’єктивні підстави, безвідносно до пенсійних виплат, які свідчать про те, що інфляція наступного року зросте.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що підвищення пенсій не призведе до інфляції.

«Що відбувається з інфляцією, ми можемо щодня спостерігати на цінниках у магазинах, які змінюються ледь не щодня в бік підвищення. Це пов’язано не стільки з пенсіями. Зростання пального, електроенергії, тарифів. Все це лягає на собівартість продукції. До бюджету закладений курс на рівні 29 гривень за долар. Мабуть, ті, хто верстав бюджет, робили якісь прогнози. Тому заяви міністра важко зрозуміти. Є закони економіки, й вони діють окремо від того, що думає та що говорить міністр соціальної політики», – пояснив Биковець.

Іноді здається, що в Мінсоцполітики в принципі своє бачення розвитку подій, додав експерт.

Рева обіцяє, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсійСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Економіст Олександр Савченко нагадав, що наступного року НБУ прогнозує 6-7% інфляції, й зазначив, що найбільш реалістичною є позначка 9-10%.

«Якраз основним інфляційним фактором буде підняття пенсій. Це те, що потрібно робити, але пам'ятаючи, що все має наслідки», – підкреслив фахівець.

Крім того, за його словами, оскільки в нас поки немає монетарної політики з боку НБУ, це є ще однією підставою до інфляції.

«9-10% інфляції – це не критичний, але високий показник. Стандарт у світі, в Євросоюзі – 2% інфляції», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, ще минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсій.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, скільки коштів іде на пенсії силовикам і суддям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: