Зовнішньополітичні орієнтири України: основне завдання дипломатії в 2018 році

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Якщо основна мета політики – встановити свої правила, то в зовнішній політиці, коли йдеться про діалог, встановлювати свої правила точно не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи основні завдання у зовнішній політиці в новому році.

«Після Революції Гідності були спроби встановити свої правила, при цьому майже не чуючи опонентів, що зіграло з нами злий жарт і позначилося на україно-польських відносинах, в конфліктних ситуаціях з Угорщиною та іншими країнами. Також були в нас проблеми певною мірою й в україно-американських відносинах щодо діяльності наших антикорупційних структур, якими опікувалися США», – зазначив Мішин.

З огляду на попередні помилки, найбільше, що має робити українська дипломатія в цьому році, – вчитися мистецтву компромісу, додав політолог.

«Потрібно усвідомити, що світ не україноцентричний, і переходити до діалогу», – уточнив він.

За його словами, зовнішня політика України є досить ілюзорною, що, наприклад, зовсім нещодавно було зрозуміло із заяв щодо головування та підтримки Італії в ОБСЄ в новому році.

Країни-союзники України: хто і як підтримує Київ у війні з Росією«Слово і Діло» з’ясувало, які країни світу та як саме допомагають Україні у боротьбі з російською агресією.

«ОБСЄ – частина універсальної організації, як ООН, де є абсолютно технічною роль менеджера. Кожна країна, яка очолює організацію, звичайно, має право й може якимось питанням приділяти більше уваги, а якимось – менше, але не вона одна ухвалює рішення. Там є спільні рішення, не на користь чи на шкоду Україні», – пояснив фахівець.

Крім того, для України цього року залишається питання в площині ПАРЄ-санкції-РФ, підкреслив він.

«Санкції можуть бути ефективними протягом року, можливо, двох. Але коли йдеться про четвертий рік, то це вже самообман. Західні партнери вже втомилися від цього, і якщо далі наполягати на цьому, є ризик, що втома від України може досягти межі», – наголосив експерт.

«Україні доведеться йти на компроміси на зовнішній арені та з міжнародними фінансовими структурами. Зовнішня політика цього року – діалог, компроміс і розуміння того, що світ не україноцентричний», – резюмував Андрій Мішин.

Список країн-союзників України та докладніше про те, хто і як підтримує Київ у війні з Росією, – за посиланням.

Також аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що наобіцяли українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: