Як мери українських міст вирішують проблему зі сміттям

Читать на русском

Навесні минулого року одне з найгарніших і найпопулярніших міст України – Львів – буквально потонуло в смітті. У місті зібралося кілька тонн невивезених твердих побутових відходів, звалища були переповненими, а машини зі львівським сміттям подорожували всією Україною. Зараз проблема вивезення відходів із міста більш-менш вирішена, а «Слово і Діло» вирішило розібратися, як мери інших міст дають раду зі «сміттєвим питанням».

Щоб вирішити сміттєвий колапс у Львові, мер Андрій Садовий планує за три роки побудувати сміттєпереробний завод і до кінця 2018 року рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище. Ще в 2015 році Садовій обіцяв створити сміттєсортувальний комплекс і полігон твердих відходів. Все це перебуває в процесі виконання. Проте одну обіцянку щодо сміття Садовий уже не виконав: населенню все-таки підвищили тарифи на вивезення відходів.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 31 травня 2016 р.Статус обіцянки: У процесі

З проблемою відсутності сміттєпереробних заводів зіткнулися мери Чернігова, Івано-Франківська та Хмельницького. В останньому мер Олександр Симчишин обіцяв вирішити це питання до 2022 року, в Чернігові для проекту шукають інвесторів.

У Харкові ж, згідно з обіцянкою Геннадія Кернеса, сміттєпереробний комплекс має з'явитися вже цьогоріч. Фінансувати проект допомагає Світовий банк. У 2018 року також має відновити роботу сміттєпереробний завод у Рівному.

Кернес пообіцяв побудувати сміттєпереробний комплексСказано 9 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Столичний мер Віталій Кличко, незважаючи на свою обіцянку, не встановив минулого року 400 сміттєвих баків у Києві (300 з них мали бути підземними, ще 100 – розташовуватися в центрі міста). На цей рік Кличко підняв планку ще вище й обіцяв встановити 1000 сучасних сміттєвих баків.

Геннадій Труханов ще в 2015 році в своїй передвиборчій програмі пообіцяв одеситам вирішити проблему міського звалища й впровадити переробку сміття. У 2016 році міськрада та «Всеукраїнська Енерго Компанія» підписали меморандум про наміри побудувати сміттєпереробний завод.

Детальніше – на інфографіці.

Обіцянки побудувати сміттєпереробні заводи й встановити сміттєві баки: Слово і Діло з'ясовувало, як українські мери вирішують питання з відходами.
Як мери вирішують проблеми зі сміттямСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, в Україні до 2030 року запровадять роздільний збір сміття для населення та збільшать відповідальність підприємств за відходи.

Раніше стало відомо, що обіцяли мери України на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: