Відразу та довічно: депутати вирішили прискорити посилення покарання за п'яну їзду

Читать на русском
У Верховній Раді зареєстрований законопроект, за допомогою якого депутати хотіли б прискорити посилення покарання за п'яну їзду.

У Верховній Раді разом із законопроектом Кабміну зареєстрований депутатський проект закону, що посилює покарання за їзду в нетверезому вигляді або в стані наркотичного сп'яніння.

Про це «Слову і Ділу» повідомив один з авторів документа, позафракційний народний депутат Борислав Береза.

Водіння в нетверезому вигляді: як карати п'яних водіїв на українських дорогахЗа водіння в нетверезому вигляді пропонують збільшити штрафи. Цього разу не на 500 гривень, а набагато істотніше. Заплатити доведеться 40 тисяч гривень. Законодавчі ініціативи оцінили експерти.

За його словами, проект не є альтернативою урядовому, який також передбачає посилення покарання за аналогічні проступки. Його поява викликана бажанням якомога швидше посилити покарання за п'яну їзду.

«Річ у тім, що урядовий законопроект – досить великий і комплексний. Поки його затвердять, може пройти багато часу. Щодо нашого законопроекту, то він точковий і вирішує одне конкретне питання. Великих дискусій щодо нього не буде, й він може пройти відразу. І держава швидше почне карати за ці правопорушення», – сказав Береза.

Відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, запропоновані Березою (законопроект №7432), передбачають довічне позбавлення права керувати автомобілем за низки правопорушень.

Так, зокрема, довічне позбавлення прав передбачене при триразовому порушення правил зупинки або стоянки на місцях для інвалідів, а також неправомірного використання знака «водій-інвалід».

Також довічне позбавлення прав (одночасно зі штрафом в розмірі 600 неоподатковуваних податком мінімумів – 10,2 тис. грн) передбачене за їзду в п'яному вигляді, під впливом наркотиків або препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також за передачу керування автомобілем особі, яка перебуває в нетверезому стані.

Проїзд на заборонений сигнал світлофора тягне за собою накладення штрафу в розмірі п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) і позбавлення права керування транспортними засобами на строк десять років.

Раніше стало відомо, скільки українців щодня гине в ДТП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: