У МВС назвали шокуючу статистику покарань за п'яне водіння

Читать на русском
Згідно з даними, які повідомили Слову і Ділу в МВС, переважна більшість п'яних водіїв, спійманих за кермом, уникають відповідальності.
Володимир МартиненкоФото з відкритих джерел

В Україні сьогодні лише 15% водіїв, на яких складено протоколи за водіння автомобіля в нетверезому стані, пізніше притягуються за це до відповідальності. При цьому кожна десята дорожньо-транспортна пригода, зафіксована правоохоронцями, відбувається за участю осіб у нетверезому стані.

Такі цифри навів «Слову і Ділу» керівник Центру запобігання і протидії корупції, радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко.

Говорячи про пропозиції МВС щодо посилення відповідальності водіїв, Мартиненко зазначив, що «відповідальність потрібно посилювати, причому сильно». «Я б, наприклад, за водіння в нетверезому вигляді повторно вже запроваджував кримінальну відповідальність. Адміністративний кодекс у нас залишився ще з часів СРСР – він останній, до якого не дійшли руки. Там багато хороших речей, але вони вже не працюють, тому що вони були написані тридцять років тому. Час уже інший, інші автомобілі, інші швидкості тощо», – прокоментував ситуацію Мартиненко.

За його словами, сьогодні значна кількість водіїв, затриманих за водіння автомобіля в нетверезому стані, уникають відповідальності. «Суд має розглянути справу про адміністративне правопорушення протягом трьох місяців. Але сьогодні суди з різних причин – об'єктивних і суб'єктивних – затягують розгляд. Або дуже багато справ. Або брак суддів. Або досвідчені адвокати затягують. Різні причини. Але підсумок один. У нас близько 15% водіїв, затриманих за водіння в нетверезому стані, несуть покарання за 130-ю статтею. А 85% продовжують робити те ж саме. Минуло три місяці – на четвертий їдь, куди хочеш. І це велика проблема», – зазначив фахівець.

ДТП: основні причини та наслідки автокатастроф в УкраїніДорожньо-транспортні пригоди в Україні лише за перше півріччя 2016 року стали причиною смерті майже 1,5 тисячі людей.

При цьому радник міністра не став уточнювати, чи передбачене посилення покарання за водіння в нетверезому стані до кримінального в пропозиціях, які Міністерство внутрішніх справ готує на розгляд Кабміну. «Наші пропозиції – це лише проект, який потребує узгодження на рівні багатьох міністерств, на рівні Кабміну. Давайте дочекаємося наступного засідання уряду: доти, доки він не узгоджений, ми не можемо говорити про конкретику», – сказав радник міністра.

Нагадаємо, 25 жовтня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що відомство підготувало пропозиції щодо посилення відповідальності водіїв за порушення правил дорожнього руху. «Прошу присвятити наступне засідання уряду розгляду питання правил дорожнього руху та посилення відповідальності за їх порушення».

За словами міністра, МВС також має законодавчі пропозиції до Верховної Ради, а також до Кабміну, покликані запустити систему відеофіксації.

Нагадаємо, адвокат Олени Зайцевої, яка, перебуваючи в стані наркотичного сп'яніння, 18 жовтня в Харкові насмерть збила п'ятьох людей, заявила, що не оскаржуватиме запобіжний захід, обраний її підзахисній судом.

Також сьогодні вперше ситуацію прокоментував другий учасник кривавого ДТП, водій «Фольксвагена Туарег».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: