Виборчі правила «під себе»: для чого депутатам законопроект про мажоритарні вибори

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Законопроект про повернення до чистої мажоритарки не має жодних перспектив. Він позбавляє мільйонів громадян права голосу. Якби уявити його втілення, то будуть обрані менш ніж 400 народних депутатів, а понад 50 місць залишалися б постійно вакантними. На це ніхто не піде.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, передає «Слово і Діло».

«Насправді, зовсім не для того зареєстрували цей диво-законопроект про повернення до мажоритарки, щоб проголосувати. А для того, щоб заспокоїти депутатів-мажоритарників, наляканих відкритими списками», – зазначив експерт.

Він додав, що ще жодного разу Верховна Рада не ухвалювала виборчих правил наперед, і ця рада не буде винятком.

Реальні зміни у виборчому законодавстві будуть лише в 2019 році, після президентських виборів. А зараз це блокування проходження Виборчого кодексу, який передбачає повне скасування мажоритарки.

«Блокується виборча реформа, щоб мажоритарники голосували за законопроекти уряду та президента. Без них у коаліції не вистачає голосів», – підкреслив фахівець.

«Насправді, пізніше депутати напишуть виборчий закон «під себе», але не зараз. Спочатку вони дочекаються результатів виборів президента, а потім уже вирішуватимуть, за якими правилами вони хочуть самопереобратися», – резюмував Олександр Солонтай.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується проводити вибори до парламенту виключно за мажоритарною системою.

Як відомо, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Часу на виконання в голови Мін'юсту залишилося менш ніж півроку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: