КСУ ухвалив резонансне рішення щодо «диктаторських законів»

Читать на русском
КСУ скасував заборону призначати керівниками вищих навчальних закладів тих, хто голосував за закони 16 січня 2014 року.

КСУ скасував заборону призначати керівниками вищих навчальних закладів тих, хто голосував за закони 16 січня 2014 року.

Відповідна заборона була визнана неконституційною, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу КСУ.

КС зазначив, що досі чітко не зрозуміло, які закони є «диктаторськими», й така норма є порушенням правила правової визначеності. В суді зазначили, що згідно з чинним законодавством, депутата не можна карати за голосування в парламенті.

Верховна Рада України 16 січня 2014 року з грубим порушенням регламенту та законодавчої процедури, попри гостру критику, ухвалила так звані «диктаторські закони». Вони ухвалювалися підняттям рук, без використання системи «Рада» та без обговорення, а їхні тексти стали доступні лише після того, як депутати за них проголосували. Наступного дня їх підписав тодішній президент Віктор Янукович.

Ключові події Революції Гідності. РетроспективаЗа 3 роки після початку Революції Гідності «Слово і Діло» вирішило нагадати хронологію основних подій у центрі Києва восени 2013-взимку 2014 років.

Ці законодавчі акти, на думку більшості експертів, обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту й мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство.

Після повалення режиму Януковича 28 січня 2014 року Рада більшістю в 361 голос скасувала значну частину «диктаторських законів».

За даними «Слова і Діла», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков ще в 2014 році запевняв, що бійці «Беркуту», винні в розстрілах мітингувальників, будуть покарані. Наразі ця обіцянка має статус «у процесі».

Також нагадаємо, що генпрокурор Юрій Луценко мав намір у 2017 році завершити слідство в справі розстрілів на Майдані. На виконання обіцянки генпрокурор має менш ніж два місяці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: