Антикорупційний суд: на що розраховують в АП та в чому загроза

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Процес створення антикорупційного суду в Україні дійсно прискорився. Річ у тім, що позиція міжнародних партнерів, ЄС та МВФ дуже однозначна й чітка. Тому є ризик, що якщо не буде антикорупційного суду, то під питанням буде й отримання фінансової допомоги від західних партнерів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ, юрист Роман Куйбіда, оцінюючи активізацію влади в питанні створення антикорупційного суду.

«Вимоги Заходу та великий запит суспільства. Венеційська комісія вже ревізувала два законопроекти, дала до них чіткі орієнтири щодо того, яким саме має бути суд, яким чином здійснювати відбір суддів до нього. Це основне. Тут питання не лише у внесенні законопроекту, а й у тому, наскільки будуть витримані та почуті ці рекомендації», – зазначив Куйбіда.

Експерт застеріг, що в разі, якщо цей суд буде сформований у такий самий спосіб, як відбувся відбір до нового Верховного суду, то існує велика загроза, що він буде просто залежним від влади.

«Побоювання в тому, що саме на такий варіант може розраховувати АП. Звичайно, це буде видно за тим, який законопроект внесуть. Однак на сьогодні є припущення, що президент має інтерес зберегти наявну систему відбору, яка була апробована під час конкурсу до ВСУ, а реалізація цієї процедури показала, що там багато маніпуляцій», – додав фахівець.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Він уточнив, що однією з рекомендацій Венеційської комісії було, щоб до добору суддів ми залучили представників міжнародних організацій чи країн-донорів.

«Таким чином, за рахунок їхньої присутності можна було б гарантувати чесний результат», – пояснив експерт.

За його словами, Захід тримає ситуацію на контролі.

«Тому що в нашому випадку, якщо пустити все на самотік, то ми отримаємо антикорупційний суд, але цілком залежний від влади. Тоді вже незалежно від того, хто буде президентом, вказівки виконуватимуться з боку Банкової», – резюмував Роман Куйбіда.

Раніше повідомлялося, що антикорупційний суд в Україні почне повноцінну роботу в 2019 році.

Напередодні ЄС закликав створити в Україні антикорупційний суд із дотриманням рекомендацій Венеційської комісії.

Нагадаємо, ще минулого року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: