Погоджувальна рада: які законопроекти Рада має шанси ухвалити 17-20 жовтня

Читать на русском

Сьогодні перший день пленарного тижня Верховної Ради, тож під будівлею парламенту вже традиційно зібралися люди, що вимагають ухвалення низки законопроектів. Принциповими вимогами сьогоднішніх мітингувальників на Грушевського є запуск антикорупційного суду, запровадження виборчої системи за відкритими списками та скасування депутатської недоторанності. Ці та інші питання обговорювались у вівторок вранці на Погоджувальній раді за участю лідерів фракцій. Стисло розповідаємо, що і за яких умов обіцяли підтримати політичні сили.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Почнемо з вимог протестувальників. Законопроект про антикорупційний суд, який уже був визнаний неконституційним через те, що суб’єктом подання були народні депутати, а не президент, вимагають ухвалити в «Самопомочі», «Батьківщині» та Радикальній партії. За його ухвалення виступають також і «єврооптимісти», частина з яких належать у тому числі до пропрезидентської фракції БПП, який від ідеї, м’яко кажучи, не в захваті. Також проти виступає «Опозиційний блок». У «Народному фронті» ж пропонують заново написати законопроект про антикорупційні суди, створивши для цього спеціальну групу.

«Венеційська комісія розкритикувала обидва законопроекти. «Народний фронт» неодноразово пропонував, що потрібно створити робочу групу й напрацювати новий законопроект, який врегулює систему антикорупційного судочинства», – заявив лідер фракції Максим Бурбак.

Також у НФ відзначили готовність проголосувати за законопроект про скасування депутатської недоторканності авторства президента.

«Нагадаю, що наша фракція в повному складі підтримала зміни до Конституції в першому читанні щодо зняття недоторканності з народних депутатів та суддів. І «Народний фронт» підтримував подання Генпрокуратури про зняття недоторканності з депутатів цього скликання», – заявив Бурбак, відзначивши, що фракція підтримує президентську версію законопроекту.

Солідарну з НФ позицію висловили і в «Опоблоці». За словами лідера фракції Юрія Бойка, недоторканність із депутатів політичної сили й так без проблем знімають за поданням Генпрокуратури. Так само готові підтримати проект Порошенка про скасування депутатської недоторканності й у Радикальній партії.

А от «Сампоміч» і «Батьківщина» підтримують той законопроект про скасування недоторканності, авторами якого є народні депутати.

Аналогічна позиція в «Самопомочі» з «Батьківщиною» й щодо виборчої реформи. «Закон про вибори. Він готовий і його потрібно вносити. Тому сьогодні ми просимо й вимагаємо на цій раді проголосувати, бо це рада погоджувальна, проголосувати внесення до порядку денного тих законопроектів, виносити до зали, працювати. За таких темпів, як ви вмієте працювати, ви ухвалите це за півдня», – заявив голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк. Як бачимо, його оптимістичний прогноз поки не справджується.

Повністю підтримати зміни пообіцяли в «Народному фронті» та Радикальній партії.

«Безумовно, важливими є зміни й до системи виборів. І хотів би нагадати, що саме «Блок Петра Порошенка» в 2014-му ініціював новий закон, за яким проходили вибори до місцевих органів влади. В 2014-му це вже були відкриті списки за німецькою моделлю. Суперечливий закон. Хтось критикує, хтось підтримує, але перші вже кроки були зроблені саме з ініціативи нашої фракції», – висловив позицію фракції БПП Сергій Березенко, відзначивши між тим, що це рішення фракція розглядати готова, але лише після медичної реформи.

У «Самопомочі» оцінили перспективи медичної реформиЧлен парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко заявила про 104 поправки до законопроекту про медреформу.

Власне, ще один камінь спотикання – медична реформа, а точніше, її урядовий варіант. Підтримати її безумовно планують у «Блоці Петра Порошенка» й «Народному фронті». В «Самопомочі» хоча й заявили на Погоджувальній раді про підтримку законопроекту Кабміну, але вже кажуть, що підготували понад сотню поправок…

«На відміну від колег, я би більш зважено підійшов до медичної реформи, яку ми будемо розглядати цього тижня. Це питання вимагає від нас холодного й виваженого підходу. Я б хотів відзначити, що медична реформа, яка запропоновала сьогодні авторами, є нормальною й максимально зваженою системою, я би сказав, це європейський підхід, така система успішно живе сьогодні в Британії», – окреслив позицію групи «Воля народу» Ярослав Москаленко. Він заявив, що депутати очолюваної ним групи готові підтримати медичну реформу, але лише після того, як будуть внесені відповідні зміни до бюджету на 2018 рік та уточнені окремі норми урядового законопроекту.

Проти медреформи, як і раніше, виступають «Опозиційний блок» і «Відродження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: