Погоджувальна рада: за що голосуватимуть фракції та групи ВР

Читать на русском

Бюджет-2018 і його розгляд, а також питання реінтеграції Донбасу та мораторію на продаж землі стали основними темами Погоджувальної ради 4 грудня. З цього приводу висловилися представники фракцій і груп парламенту.

Депутати від коаліції зайняли цілком очікувану позицію щодо бюджетного питання й обіцяли підтримати законопроект, повідомляє «Слово і Діло».

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов наполіг на якнайшвидшому ухваленні бюджету в першому читанні й запевнив колег із коаліції, що скасовувати дорожній експеримент у країні ніхто не буде.

«Сьогодні ми говоримо про найбільший в історії бюджет України. Ми плануємо посилювати фінансову незалежність громад, тому майже половину коштів у бюжеті складають місцеві бюджети. Буде продовжений проект щодо ремонтів доріг, започаткований президентом. Закладене рекордне фінансування армії, що у відсотковому еквіваленті навіть перевищує стандарти НАТО. Планується посилювати соціальний захист вразливих верств населення. Також у 2018 році почне втілюватися в життя президентський закон про підвищення якості сільської медицини», – зазначив Герасимов.

Також голова франкції БПП вимагав включити до порядку денного законопроекти про внесення змін до податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщених побутових відходів), законопропект щодо створення та ведення Кредитного реєстру НБУ та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків, а також про реформування сфери паркування транспортних засобів.

Народний депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук зазначив, що вимагає якнайшвидшого ухвалення закону щодо відновлення територіальної цілісності нашої держави.

«Позиція «Народного фронту» є послідовною та зрозумілою – Росію треба визнати агресором, закріпити за Кримом і Донбасом статус тимчасово окупованих територій. Росія має отримати покарання за свої злочини. Така позиція України обґрунтована міжнародним правом», – підсумував він.

Також Тетерук наполіг на тому, щоб проект держбюджету був винесений на голосування 7 грудня, але з урахуванням власних правок, наголосив на необхідності збільшення фінансування війська та оборони, заявив, що слід ухвалити законопроекти про соціальні гарантії для українських військових. Також нардеп переконаний у необхідності інтеграції України до НАТО. Він наголосив на необхідності пам'ятати про законопроект про вибори за пропорційною системою відкритих списків. Також, за його словами, не можна зволікати з призначенням нового складу ЦВК. «Народний фронт» підтримуватиме законопроект про дипломатичну службу з урахуванням власних правок. Наостанок нардеп закликав НАБУ демонструвати результати роботи, а не «бути посміховиськом».

Щодо «Самопомочі», то керівник фракції Олег Березюк на Погоджувальній раді різко розкритикував президентський проект дежрбюджету, назвав його «неіснуючим». Вимагав включити до порядку денного закон про антикорупційний суд і закон про реінтеграцію Донбасу, «який має визначити російську окупацію й дати їй визначення в датах».

Від «Батьківщини» з традиційною риторикою політсили виступила голова фракції Юлія Тимошенко, яка знову зробила акцент на законопроекті про мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

«Ми можемо прокинутися 1 січня вранці без найбільшого багатства України – без наших чорноземів, без нашої землі. Це не просто чорнозем, це найпотужніша система виходу з кризи. В разі скасування мораторію на продаж землі з 1 січня Україна втратить своє майбутнє, тому що наші чорноземи – це наш генетичний код, це місце, де була розташована трипільська культура», – зазначила вона й наполягла на необхідності продовження мораторію на продаж землі щонайменше на п'ять років.

Від «Опозиційного блоку» виступив голова фракції Юрій Бойко, який підтримав мораторій на продаж землі. Він наголосив, що його слід ухвалити до 1 січня. Також народний обранець висловився проти законопроекту про реінтеграцію Донбасу, який «не вирішує головну проблему, яка є в країні, – повернення територій, відновлення територіальної цілісності». «Опоблок» традиційно проти проекту бюджету, який запропонував уряд до другого читання, тому що «ми бачимо класичну побудову поліцейської держави в умовах бідного населення. Збільшенння виплат військовим в умовах, коли зменшуються соціальні виплати, з урахуванням інфляції – це шлях у нікуди. Тому ми не будемо підтримувати цей бюджет, який запропонував уряд. Також уряд має негайно повернутися до держрегулювання цін на продукти першої необхідності, слід підтримати законопроекти, які захищають дітей від домашнього насильства...», – зазначив Бойко.

Від Радикальної партії виступив Віктор Галасюк, який закликав підтримати їхній законопроект про те, що основною аграрного устрою Укрїни є фермерське господарство, а також законопроект №5495 про збереження мораторію на експорт лісу-кругляка та криміналізацію його контрабанди.

«Ми наполягаємо на підвищенні мінімальної зараплати до 5 тисяч гривень, на піднятті зарплати лікарям і педагогам. Це призведе до суттєвого збільшення пенсій. Треба також розвивати власну промисловість, щоб не було інфляції, слід закласти міцний промисловий фунламент під нашу промисловість, тому ми пропонуємо розглянути та підтримати наш законопроект «Купуй українське, плати українцям», – підсумував Галасюк.

Від «Відродження» на Погоджувальній раді виступив Віктор Бондар, який закликав підтримати закон про мораторій продажу землі та розкритикував проект бюджету на 2018 рік.

«Щодо бюджету, то він викликає питання, куди ми далі рухаємося, під чию дудку танцює Україна, там немає нічого про зростання економіки, збільшення робочих місць. Через антидержавницьку політику, ВВП зменшився, експорт українських товарів за три роки знизився, інфляція за останні три роки в 2,2 раза підняла споживчі ціни. На 60% впали обсяги реалізації. В бюджеті немає підтримки власної промисловості. Нам нічого не принесла співпраця з МВФ, окрім боргів», – зазначив він.

Наостанок від «Волі Нарду» слово взяв Ярослав Москаленко, який зазначив, що його фракція підтримає закон про мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення та законопроект «радикалів» «Купуй українське, плати українцям».

Детальніше про інші вимоги парламентських фракцій і груп – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: