Поставки Javelin для України: фактор стримування США та основна проблема Києва

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Схем, щоб здійснити поставки, дуже багато, в тому числі й за посередництва інших країн. Потрібно просто представити певну схему, будь-яку з них можна реалізувати, тому що нам уже другий рік поставляються гранатомети. Це не проблема.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи поставки озброєння США Україні.

«Коли мова заходить про Javelin, яких нам не вистачає, хоча наша промисловість виробляє схожі системи, то потрібно розуміти, що купуються вони не для того, щоб змінити ситуацію в зоні конфлікту. Вони купуються для того, щоб бути фактором відлякування для Росії», – зазначив Сунгуровський.

Він уточнив, що озброєння важливе радше як фактор стримування.

«Своєю чергою це вже може змінити співвідношення втрат на полі бою на нашу користь. Важливою є бронетанкова техніка. І противник, знаючи про це, скоріш за все, стримуватиме себе. Зброя як фактор стримування – сильний крок», – констатував експерт.

Річ у тім, що якби нашим противником була не Росія, то питання надання зброї було б вирішене давно. Ніхто не хоче сваритися з РФ. Це найголовніший обмежувальний чинник.

«Відносини з РФ – це не лише зовнішньополітичне питання, але для багатьох країн ще й внутрішньополітичне. Це підтримка тих самих партій, еліт на виборах тощо. Тому до цього ставляться дуже обережно. Які розклади в зв'язку з цим у США, сказати складно», – додав він.

При цьому, на його думку, питання, пов'язані з перенавчанням наших військових, не настільки критичні.

«Річ у тім, що якщо є домовленості на рівні міністерств оборони, то ніхто не заважає відправити наші підрозділи до США й заздалегідь їх навчити всьому. Коли йдеться про більш складні системи, протиракетні комплекси, то там, звичайно, навчання щонайменше 3 місяці, а якщо з нуля – півроку. Але паралельно ніхто не заважає запускати ці процеси», – пояснив Сунгуровський.

«Чорний хід» з Канади: як в Україну може потрапити західна зброяНе варто виключати можливої ​​поставки Канадою протитанкових ракетних комплексів Javelin українським солдатам.

На його переконання, більш вагомим фактором стримування для США в питанні поставок є корупція в Україні.

«На це й канадський посол натякнув. Вони допомагатимуть, але й відстежувати, як використовуватимуться їхні поставки», – підкреслив він.

«Тобто, знаючи про продажність наших чиновників, не виключається можливість, що зброя потрапить не до тих рук. Тому ми самі маємо продемонструвати готовність прийняти цю допомогу», – наголосив експерт.

Він нагадав, що два кораблі, які обіцяли нам США, стоять непорушно на місці, а розмова триває вже рік.

«Коли ми просили допомогу, то США її дали, але щойно потрібно прийняти цю допомогу, ми самі гальмуємо її. Навіщо тоді було порушувати це питання? Україна сама слабко демонструє готовність прийняти таку допомогу», – резюмував Микола Сунгуровський.

Раніше спецпредставник США з питань України Курт Волкер повідомив, що він не бачить причин не поставляти Україні летальну зброю, й підкреслив, що Дональд Трамп хоче, щоб Україна повернула свої території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: