Суд над Януковичем: технології Путіна у справі про держзраду та цілі Кремля

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Суд над Віктором Януковичем має завершитися в лютому 2018 року. Приблизно за місяць до дня виборів президента РФ, які призначені на 18 березня 2018 року – четверту річницю анексії АР Крим та Севастополя. Пояснювати, чому Путін обрав саме цю дату, зайве. «Кримський угар» вже давно вивітрився, але Кремль знову спробує скористатися подіями чотирирічної давності в своїх інтересах.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«Винесення вироку Януковичу за фактом державної зради – найбільш логічний наслідок подій 2014-го. Але сьогодні ми ще не знаємо, яке рішення ухвалить Оболонський суд», – констатував Березовець.

Експерт підкреслив, що під час засідання суду, на якому виступили Яценюк та Аваков, було чітко помітно, як завзято адвокати Януковича намагаються відвести процес в бік технічних деталей, заперечуючи очевидні факти. Особливо помітно це було в питанні так званого листа Януковича Путіну від 1 березня 2014 року, звернув увагу фахівець.

«Саме його на засіданні Радбезу ООН того дня демонстрував постпред РФ Віталій Чуркін, який згодом дуже «вчасно» відійшов у інший світ, не встигнувши розповісти, як він отримав того самого листа Януковича», – нагадав політтехнолог.

Саме цю путінську технологію – заперечення очевидних фактів і відмову від власних слів – активно експлуатує захист Януковича.

«Адже тут важливий сам прецедент. Якщо в результаті судового розгляду за законом про заочне засудження Янукович буде визнаний винним, це призведе до нових судових розглядів і нових вироків людей із його оточення», – підкреслив Березовець.

Експерт додав, що саме тому Кремлю так важливо домогтися виправдального вироку для екс-президента в українському суді.

«Свідоцтва ключових учасників подій 2014 року важливі в першу чергу з точки зору відновлення історичної справедливості, оскільки шанси побачити Януковича за ґратами в Україні є незначними. Приклад Чуркіна занадто показовий. Живі свідки Кремлю не потрібні», – резюмував Тарас Березовець.

За даними «Слова і Діла», минулого року президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Януковича судитимуть заочно. Поки що обіцянка має статус «у процесі».

Однак генпрокурор Юрій Луценко, який у квітні цього року запевняв, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців, провалив обіцянку. Загальний показник рівня його відповідальності – 31%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: