Зброя від Канади: що це означає для України та чи змінить співвідношення сил на Донбасі

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Для України зараз будь-яка допомога важлива. Рішення Канади з дипломатичної точки зору демонструє, що в нас є союзники, з психологічної – важливо те, що ми не одні, а з технічної – буде вирішальним те, що може поставити Канада.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи рішення Канади включити Україну до списку держав, яким дозволений експорт вогнепальної зброї.

«Звичайно, є деякі сумніви щодо того, як все прописали в умовах. Річ у тім, що зазвичай складається список тих країн, кому не поставляється зброя. Згідно з ліцензійними угодами, в режимі експортного контролю складають список кінцевих користувачів, кому небажано поставляти зброю. І Україну радше звідти прибрали», – припустив фахівець.

Зброя для України: на що сподіваються США та що потрібно КиєвуОзброєння України вже понад рік є предметом домовленостей зі США. Якщо вірити владі, то Київ скоро отримає потрібну зброю. Ситуацію з постачанням зброї оцінили експерти.

На його думку, залежно від переліку можливих поставок, того, наскільки Генштаб погодить з Міноборони Канади бажане для нас номенклатурне озброєння, яке можуть поставити, зміниться співвідношення сил сторін на Донбасі.

«Адже все залежить не лише від того, що ми хочемо, а й від можливостей Канади», – уточнив він.

У кожному разі, це хороший приклад, щоб проривати цю політичну блокаду, додав експерт.

«Дуже багато країн НАТО, які є учасниками експортного контролю, керуються критерієм, який в ЄС уже як закон, і говорить він про те, що країни мають утриматися від поставок озброєнь до зон конфлікту. Багато країн просто цим користуються. Хоча там є й інші статути», – пояснив Сунгуровський.

Загалом, за його словами, ситуація на Донбасі навряд чи від цього сильно зміниться, але користь у тому, що на ту суму, яку нам надасть Канада, ми мали зі свого гаманця закупити це ж озброєння, тільки в свого оборонпрому.

«Тобто ці суми тепер ми можемо пустити на придбання за кордоном потрібного нам летального озброєння», – резюмував Микола Сунгуровський.

Додамо, що окрім України, до списку країн з автоматичної вогнепальної зброї входять 39 держав. Посол України в Канаді вважає, що це рішення може наблизити мир в Україні.

Тим часом українська сторона повідомляє про готовність США надати летальну зброю.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: