Зброя для України: на що сподіваються США та що потрібно Києву

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У питанні озброєння України потрібно виділити кілька моментів. По-перше, політичний тиск. Якби зброя нам дійсно була потрібна для відбиття реальної агресії, яка може перейти в реальну фазу ескалації, ми б її отримали вже давно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи питання надання зброї Україні від США.

«Списки давно складені. Те, що ми можемо отримати, й те, що потрібно, – протитанкове озброєння, системи зв'язку, системи протиповітряної оборони, окремі елементи логістики. На сьогодні розглядають питання про надання зброї радше як політичний важіль тиску України на РФ, аніж як щось більш-менш реальне», – зазначив фахівець.

За його словами, рішення про постачання погоджене, й у разі необхідності Україна отримає її протягом двох тижнів.

Все-таки США ще плекають надії, що Росія дослухається голосу розуму й піде на певні поступки.

«Питання давно вирішене. Ми отримаємо зброю в разі жорсткої необхідності. Зараз це питання періодично порушується лише з метою змусити РФ діяти в рамках цивілізованих правил гри», – констатував експерт.

На його думку, ситуація в Україні відстежується дуже уважно. Не можна сказати, що завтра РФ почне наступ на Донбасі, уточнив він.

Летальна зброя від США: чи зважиться адміністрація Трампа на озброєння УкраїниПитання надання Україні летальної зброї вже давно на порядку денному, але жодних зрушень не відбувається. З приходом Трампа проблема озброєння актуалізувалася, але чи не марними є очікування цього разу?

«Ознак підготовки найближчим часом широкомасштабних наступальних дій оперативно-стратегічного рівня немає. Росія не може собі цього дозволити. Тому й не стоїть питання про те, що нам учора потрібна була зброя. Щойно буде втрачена надія на те, що можна досягти порозуміння політичними методами, ми отримаємо озброєння в повному обсязі», – підкреслив Грабський.

Як пояснив фахівець, на поточному етапі американці приділяють більшу увагу підготовці наших кадрів, людей, які можуть управляти та обслуговувати зброю.

«Отримати зброю – одне питання, а обслуговувати, ремонтувати – інше. Робота ведеться активна. Це основа всього. Ми не на повну готові, але близькі до цього», – резюмував Сергій Грабський.

Раніше спецпредставник США з питань України Курт Волкер повідомив, що він не бачить причин не постачати Україні летальну зброю, й підкреслив, що Дональд Трамп хоче, щоб Україна повернула свої території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: