Чорногорську мову відокремили від сербської

Читать на русском
Міжнародна організація зі стандартизації офіційно визнала чорногорську мову окремою від сербської. Їй присвоїли новий код – CRN.

Міжнародна організація зі стандартизації офіційно визнала чорногорську мову окремою від сербської.

Про це повідомляє Balkan Insight, пише «Слово і Діло».

Органи влади в Чорногорії повідомили, що країна отримала міжнародний код ISO для чорногорської мови від Міжнародної організації зі стандартизації, яка є глобальним органом із встановлення стандартів.

Національна бібліотека Чорногорії, яка дев'ять років вела процес визнання чорногорської мови, повідомила, що їй присвоїли новий код – CRN.

Мовне питання: правовий висновок Венеційської комісії та маніпуляції владиВенеційська комісія оприлюднила висновок щодо мовних положень закону України про освіту. Оцінку висновкам комісії та позиції української влади дали експерти.

Назва мови англійською та французькою мовами пишеться однаково – Montenegrin, але має різну вимову. Чорногорська мова тепер офіційно відокремлена від сербської, яка використовується більшістю людей у країні.

Нагадаємо, спір щодо статусу сербської мови в незалежній Чорногорії розпочався в 2007 році, через рік після відділення країни від Сербії. Країна ухвалила нову Конституцію, в якій офіційною мовою визнана чорногорська, що викликало обурення сербської громади.

Чорногорська мова є офіційною в освітній системі країни з 2011 року, хоча більшість людей використовують сербську.

За даними останнього перепису населення в 2011 році, 36% людей заявили, що розмовляють чорногорською мовою, а 44% – сербською.

Раніше парламент Македонії проголосував за те, щоб албанська мова стала другою офіційною в країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: