Саакашвілі на волі: протестний потенціал, загроза для влади та позиція США

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Поки, попри акції та мітинги за усунення чинної влади, немає радикальних наслідків, але слід розуміти, що протестний потенціал зростає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, оцінюючи ситуацію довкола Міхеіла Саакашвілі та мітинги за імпічмент президента.

«Марш за імпічмент продемонстрував, що протестні настрої набирають обертів, тим більш, що до цього жодних серйозних акцій проти Порошенка не відбувалося. Тому такий мітинг – це досить серйозний результат та заявка на майбутнє», – наголосив експерт.

При цьому він додав, що Захід втручатися в ситуацію із Саакашвілі навряд чи буде.

«Річ у тім, що Захід більше цікавлять питання, пов’язані з тими інститутами, які вони наполегливо створювали в Україні. Позиція США виглядає приблизно так: ми розуміємо недоліки української влади, але альтернативи не бачимо», – уточнив політолог.

Тому, на його думку, вони вкладають основні зусилля в створення інституцій, які мають забезпечити модернізацію та реформування України.

«Цими інституціями є антикорупційні органи та інші структури», – пояснив експерт.

«Тому ми бачимо, що в справі Саакашвілі реакція поміркована, а от щойно з’явилася інформація про спроби змінити порядок обрання голови НАБУ, то реакція була принципово іншою, більш жорсткою. Їх цікавлять їхні дітища в Україні. Для США інституції важливіші за персоналії», – резюмував Петро Олещук.

11 грудня Михеіла Саакашвілі відпустили без обрання запобіжного заходу. Політика звинувачують у сприянні злочинному угрупованню за статтею 256 Кримінального кодексу, згідно з якою йому може загрожувати від 3 до 5 років ув'язнення.

Детальніше про те, як виконував свої обіцянки екс-голова Одеської ОДА, можна дізнатися в досьє політика.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: