Авто на єврономерах в Україні: дві версії, кому та чому це вигідно

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Власників авто на єврономерах українській владі вигідно тримати, образно кажучи, на короткому повідку.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, передає «Слово і Діло».

На думку фахівця, в нинішній ситуації, що склалася навколо авто на єврономерах, є кілька зацікавлених сторін. По-перше, це вигідно частині народних депутатів.

«Якщо уявити собі, що завтра Рада проголосує за скасування всіх податків при імпорті авто, то що з цього вийде? Народ подякує, але в народу пам'ять коротка – про цей подарунок швидко забудуть і вдруге за цих нардепів уже не проголосують», – зазначив Назаренко.

Експерт нагадав, що за Януковича був скасований корупційний техогляд, але про це всі забули, ба більше, навіть вважають, що акциз на паливо підняли замість техогляду.

«Є й другий варіант: ВР податки на іномарки не скасовує, але й з бляхами питання не вирішує, тримаючи бляховодів на короткому повідку, як у дитячій грі «так/ні не кажу». Наприклад, прийшов період виборів. Що може пред'явити нардеп у своєму окрузі: «Лише завдяки мені ви продовжуєте їздити на єврономерах, і якщо знову мене не оберете, то на моє місце прийде «злий бабайка», який бляхи заборонить», – підкреслив фахівець.

Нардепам вигідно тримати електорат у підвішеному стані й у залежності. А зроби вони добро, подякують і забудуть про них.

«Чи вигідно їм скасовувати податки на імпорт авто? Ні», – наголосив Назаренко.

Друга версія вже зав'язана на владі, додав експерт.

Він нагадав про Автомайдан проти Януковича, коли ДАІ шукала приводи, щоб зупинити водіїв-автомайданівців, і не могла знайти.

«Чи можемо уявити Автомайдан на бляхах? Ні, його не буде, тому що й приводу шукати поліції не треба, щоб усі бляхи упакувати на штрафмайданчики», – пояснив Назаренко.

Тобто люди, які могли б теоретично вийти на новий Майдан, нині їздять на бляхах і особливо не рипаються, уточнив фахівець.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна заявила, що за тиждень буде зареєстрований законопроект щодо розмитнення іномарокСказано 7 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«А це владі вигідно: тримати на короткому повідку й у напрузі. «Крок уліво/вправо, стрибок на місці» – відберемо бляхи. Хіба може від владі вимагати не красти й не виводити гроші в офшори людина, яка сама щодня порушує закон і їздить на бляхах. Влада краде й люди крадуть, влада гроші в офшори жене – податки не платить, і водії з єврономерами – також, бо бляхи – маленький офшор», – констатував він.

«Владі вигідно мовчання й підпорядкування, тобто бляхи – це свого роду «гречка для електрату», – резюмував Олег Назаренко.

За підрахунками ДФС, за 3 роки український кордон перетнули півтора мільйона автомобілів з іноземною реєстрацією.

Нагадаємо, у ВР ще у вересні збиралися зареєструвати законопроект про розмитнення іномарок, однак голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна провалила свою обіцянку. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: