Конфлікт НАБУ та ГПУ: що ніяк не поділять та чого побоюються правоохоронні органи

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

ГПУ виступає проти можливості проведення НАБУ прослуховування власними силами. Парламент також не хоче ухвалювати відповідний закон, незважаючи на те, що це прописано у вимогах МВФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи звинувачення ГПУ на адресу НАБУ та заяву ЄС про те, що ГПУ заважає НАБУ боротися з корупцією.

«Парламент не хоче надавати самостійність НАБУ. СБУ та ГПУ технічно забезпечують спецоперацію НАБУ. Отже, можливо, отримали певну інформацію та були задіяні в затриманні детективів НАБУ. Багато є запитань. Чи була викрита інформація про мережу детективів НАБУ? Чи можна було називати прізвища та місце проживання цих детективів? Хто таки скоїв злочин – НАБУ, яке легалізувало роботу таких негласних працівників, чи ГПУ, яка оприлюднила інформацію про цих працівників», – зазначив Банчук.

На його думку, причина конфлікту прихована не лише в боротьбі за повноваження.

Примітним є те, що в ГПУ саме зараз обрали для звинувачень щодо незаконності набору детективів, уточнив експерт.

ЄС: Генпрокуратура підриває роботу НАБУПрес-секретар Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Майя Косьянчич поширила заяву щодо конфлікту між Генпрокураторую та НАБУ.

«Якщо вже такі закиди з’являються, то аналогічні претензії могли бути ще в справах народних депутатів, де також брали участь детективи під прикриттям. Тоді цю карту можна було розіграти. Але тоді чомусь усі мовчали. Чому саме зараз?», – додав він.

Експерт припустив, що крім боротьби за функції, йшлося ще про те, що подальше розслідування щодо ДМС могло вийти на керівництво Міграційної служби, Служби безпеки, яке, ймовірно, мало стосунок до діяльності щодо легалізації біженців, людей, які просять притулку.

«Не виключено, що це зачіпало їхні інтереси. Тому відбулася така ситуація. А наразі взагалі без ДБР, яке мало б розслідувати цей факт, вийшло, що ГПУ розслідує та вручає підозру представникам НАБУ, при тому, що якраз ГПУ є зацікавленою стороною в цьому процесі», – резюмував Олександр Банчук.

Напередодні генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що всі агенти НАБУ, які працюють під прикриттям, набрані з порушенням закону. В НАБУ вважають, що такі заяви суперечать здоровому глузду.

При цьому, за словами самого Луценка, війна між ГПУ та НАБУ є не більш ніж міфом. У досьє генпрокурора 139 обіцянок, більшість з яких він провалив. Деталі – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: