У НАБУ відреагували на заяви Луценка

Читать на русском
В Антикорупційному бюро заявили, що агенти відомства були відібрані на конкурсній основі, але з урахуванням вимог закону рро державну таємницю.

Заяви генерального прокурора Юрія Луценка про нібито незаконність роботи окремих підрозділів Національного антикорупційного бюро не відповідають дійсності.

Так у прес-службі НАБУ прокоментували вчорашню заяву голови ГПУ в ефірі одного з телеканалів, повідомляє «Слово і Діло».

«В оперативно-розшуковій діяльності НАБУ керується вимогами закону «Про Національне антикорупційне бюро України» та закону «Про оперативно-розшукову діяльність». Зокрема, згідно зі статтею 8 останнього, для виконання завдань у межах ОРД можуть залучатися гласні й негласні штатні та позаштатні працівники», – наголосили в Бюро.

За інформацією відомства, відбір штатних працівників для виконання ОРД, так само як і до інших підрозділів НАБУ, здійснюється на конкурсній основі, але з урахуванням вимог закону «Про державну таємницю».

«Базовою засадою оперативно-розшукової діяльності є безумовна негласність заходів. Досягнення результатів вимагає забезпечення нерозголошення інформації про форми та методи їх організації й здійснення, а також особистих даних працівників та інших осіб, які готуються до залучення, забезпечують або беруть участь у виконанні відповідних ОРД. Ці працівники можуть мати доступ до інформації, що становить державну таємницю, як і співробітники підрозділів ОРД інших правоохоронних органів»,– пояснили в НАБУ.

До того ж у Бюро підкреслили, що розголошення особистих даних працівників і змісту оперативно-розшукових заходів шкодить негласній діяльності й становить загрозу життю та здоров'ю правоохоронців, а також їхніх близьких. У прес-службі додали, що НАБУ докладатиме максимум зусиль, щоб діям ГПУ та СБУ була надана адекватна правова оцінка.

«Щодо заяв Луценка про нібито використання агентами НАБУ «контрабандної» та «нелегальної» техніки, наголошуємо, що всі технічні засоби, які НАБУ використовує під час здійснення ОРД, придбані офіційно й перебувають на обліку, як того вимагає законодавство. Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли генпрокурор свідомо вводить суспільство в оману, повідомляючи неправдиві факти та пропонуючи «довільне» трактування законодавства. У такий спосіб він фактично дає «зелене світло» подальшій атаці на новостворені антикорупційні органи», – резюмували в Бюро.

Нагадаємо, раніше Луценко назвав протизаконною спецоперацію ФБР та НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: