Боротьба з корупцією: чи було помилкою створення НАБУ

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Насправді, легко критикувати, але НАБУ має певні досягнення. Ведеться достатньо активна робота. Просто всі хочуть вимірювати результативність роботи співставленням, скільки витрачено на орган та скільки отримано до бюджету. Але тут потрібно вносити ще один критерій – скількох зупинила від вчинення корупційних діянь така діяльність НАБУ та інших антикорупційних органів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Андрій Дуда, оцінюючи діяльність НАБУ.

«Топ-корупція в Україні реально знизилася. Річ навіть не в підсумковому результаті розслідувань, а в суто психологічному ефекті від роботи НАБУ та інших органів. Все ж таки слід зауважити, що стали побоюватися давати й брати хабарі. Ба більше, питання не лише в хабарництві, тому що це одна зі складових корупції. Топ-корупція часто будувалася на стійких схемах, на відповідних державних закупівлях», – зазначив політолог.

Експерт зауважив, що для людей це не настільки відчутно, оскільки більшість населення оцінює рівень боротьби з корупцією за тим, чи мають вони давати лікарю в поліклініці 100 гривень, чи ні.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

«Проте зміни на рівні топ-корупції справді є», – додав Дуда.

Однак, за його словами, є й претензії до роботи НАБУ. Зокрема, поки не спростована позиція щодо певної вмотивованості дій Бюро в ситуації зі складанням протоколу на Ситника.

«Так, є багато нюансів, на них також варто звертати увагу. Але загалом створення ще одного антикорупційного органу не було помилкою для країни», – резюмував Андрій Дуда.

За даними «Слова і Діла», керівник НАБУ Артем Ситник має в досьє лише 14 обіцянок, більшу частину з яких не виконав. З рівнем його відповідальності можна ознайомитися за посиланням.

Раніше аналітики порталу з’ясували, чого досягло НАБУ за час своєї діяльності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: