Демонополізація та корупційний АМКУ: як боротися з олігархами

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Коли ми говоримо, що небезпечніше – корупція чи зовнішній ворог, певною мірою це гра слів. Поняття «зовнішній ворог» глибше в контексті можливості існування держави як такої. Йдеться про цінності, суверенітет. Корупція, безумовно, послаблює державу, й таким чином допомагає зовнішньому ворогу. Тобто це таки тандем, який не варто протиставляти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи слова прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який звинуватив АМКУ в корупції, заявивши, що робота комітету загрожує розвитку економіки країни.

«Заяви про деолігархізацію мають починатися з демонополізації. Тут уже йде про кілька факторів. По-перше, доступ до природних ресурсів. Не має бути фінансових монополій у певних промислових груп чи конкретних фізичних осіб. По-друге, є питання державних монополій, тобто державних підприємств, національних ресурсів», – зазначив Бала.

Він підкреслив, що саме АМКУ й мав би займатися демонополізацію.

«Якби ми почали йти таким шляхом, то вже за рік олігархів би було вдвічі менше. А за два-три роки в тому сенсі, про який ідеться, отримали б узагалі мінімум. Адже ті, кого ми називаємо олігархами, свої статки здобувають та підтримують за допомогою монополії фінансових ресурсів або державних великих підприємств», – додав експерт.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його думку, питання АМКУ є одним із першочергових у порядку денному, а прем’єр у цій ситуації має рацію.

«Мають бути конкретні дії, щоб АМКУ почав працювати так, як він має це робити. Після таких гучних публічних заяв у Гройсмана залишається тільки один вихід – він зобов’язаний ухвалити рішення, які від нього залежать, щоб виправити ситуацію», – резюмував Віталій Бала.

Докладніше про доходи українських політиків читайте в матеріалі «Астрономічні зарплати чиновників. Запобіжник від корупції чи привілей обраних?».

За даними «Слова і Діла», прем’єр-міністр Володимир Гройсман має намір відродити національну економіку. Рівень відповідальності глави уряду – 48%. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: